subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lični interesi vlasti u Crnoj Gori važniji od aero zagađenja u Pljevljima

Lični interesi vlasti u Crnoj Gori važniji od aero zagađenja u Pljevljima

Sa žaljenjem konstatujemo da je vladajuća koalicija u Pljevljima na VII sjednici Skupštine, zastupajući interese energetskih kompanija, opet odustala od konkretnog rješavanja pitanja dramatičnog zagađenja vazduha u Pljevljima. To što su vladajućoj koaliciji preči finansijski interesi i što nema hrabrosti da se suprostavi kolonijalnom odnosu prema Pljevljima i dalje će koštati građane – života i zdravlja. Konkretne predloge parlamentarne opozicije za konačno pokretanje procesa u cilju rješavanja decenijskog aerozagađenja, vladajuća koalicija je plasiranjem svojih „predloga“ pokušala obesmisliti. Uskopartijski diktati, strah od zamjeranja i očuvanje ličnih intersa, za funkcionere vladajuće koalicije su prioriteti daleko iznad zdravlja njihovih komšija, djece i svih građana Pljevalja. Udisaćemo čađ, pepeo i sumpor, samo nam ne diraj fotelje – nažalost, parola je kojom se rukovode predstavnici lokalne vlasti.

Na predlog opozicije da se uputi javni protest Vladi Crne Gore zbog opstrukcije o uvođenju naknade zagađivačima u skladu sa Zakonom o životnoj sredini, lokalna vlast predlaže da se Vlada pohvali za do sada postignuto. Na predlog opozicije da se u zaštiti prava građana Pljevalja upotrebe sva pravna sredstva, uključujući i tužbe, vladajuća većina predlaže da se „inteziviraju aktivnosti“, da se pripreme pretpostavke“ „da se analizira, projektuje, sugeriše“. Dakle, lokalna vlast želi da razvodnji, opstruira i obesmisli temu. Da su predlozi DPSa formirani u tom smjeru potvrđuje predlog njihovog zaključka da se zajedno sa Vladom i Elektroprivredom formira koordinaciono tijelo za praćenje aktivnosti vezanih za toplifikaciju grada. Koje toplifikacije, šta će pratiti i gdje?- ostaje nepoznato. Dakle, žele da formiraju tijelo koje će pratiti nešto što ne postoji i što je ostalo samo u obećanjima i na ofucanim stranicama predizbornog programa. I dalje je vidljiva ambicija lokalne vlasti, da najveći teret za zagađenje prebaci na kontenjere, pa su konkretni predlozi jedino usmjereni na mjere njihovog gašenja. Takođe, na predlog opozicije da se u periodima zagađenja građanima subvencioniše struja i ogrev, iz vladajuće koalicije odgovoraju da je to neustavno, ali im je ustavno subvencionisanje Đukanovićevih vjetroelektrana. U Ustavu Crne Gore piše da građani imaju pravo na zdravu životnu sredinu, ali očigledno da su apetiti, lični interesi i strah čelnika lokalne vlasti iznad Ustava i zakona. Možda su bila prevelika očekivanja parlamentarne opozicije da će  predstavnici lokalne ekspoziture aktuelnog režima osjetiti mrvicu griže savjesti, te da će njihova aktivnost sa očuvanja interesa energetskih lobija preći na zaštitu zdravlja sopstvene djece.

Poštovani građani, još jednom smo na konkretnom primjeru pokazali da DPS vlast nema volje da riješi pitanje zagađenja vazduha i ovo najvažnije pitanje neće biti pozitivno riješeno dok se ne desi promjena vlasti u Crnoj Gori. To je sada savim jasno.

Saopštenje za javnost Demokrata CG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.