subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Likovna umjetnost i turistički potencijali

Likovna umjetnost i turistički potencijali

REALIZOVAN  PROJEKAT  „VRULJA  2018“

NVO „Kišobran za sunce“nastavlja sa realizacijom projekata koji otkrivaju i promovišu privredne, turističke i kulturne potencijale pljevaljskog kraja. U okviru realizacije projekta „Vrulja 2018“ pljevaljski slikari Milika Mićko Marjanović, Mira Pejatović, Vera Ječmenica i Miloje Starovlah, u OŠ „ Mile Peruničić“  u Maoču, učestvovali su u likovnoj radionici sa učenicima svih razreda  i nastavnika škole. Priređena je i izložba nastalih radova , a najbolji radovi po ocjeni stručnog žirija nagrađeni su slikarskim priborom i knjigom. Za svih devetnaest učenika ove seoske  škole obezbijeđen je i podijeljen školski i slikarski pribor. Slikarski materijal sa likovne radionice ustupljen je učenicima kao podsticaj i izazov za dalji rad , u cilju popularizacije likovne umjetnosti i na udaljenim ruralnim područjima.

U zaseoku Berjanovina, selo Vrulja, upriličena je posjeta umjetnika samoukom vajaru Iliji Čabarkapi koji je priredio izložbu skulptura u drvetu nastalih u poslednjih deset godina . Izmijenjena su iskustva o uslovima života i umjetničkog  rada i stvaranja u specifičnim seoskim uslovima.

U cilju promocije privrednog potencijala ovoga kraja upriličena je posjeta najvećoj plantaži jabuka u Crnoj Gori na porodičnom imanju Mrdak. U živopisnom predjelu  sa dva vodotoka  rijeka Ćehotina i potok Otoka , na nadmorskoj visini od 900 mnv, na površini od 5,5 hektara zasađen je mladi trogodišnji voćnjak sa  4.400 sadnica jabuke sorte ajdara, jonogold, melroz i zlatni delišes. Po riječima vlasnika plantaže  Dejana Mrdaka planirano je proširenje voćnjaka na površini od  10 do 11 hektara  i izgradnja sistema navodnjavanja kap po kap , kao i izgradnja hladnjače.

Realizovani projekat „Vrulja 2018“ prepoznat je i finansijski podržan iz kabineta predsjednika opštine Pljevlja Mirka Đačića .

Prema riječima Vere Ječmenice predsjednice NVO „Kišobran za sunce“  planiran je nastavak sličnih aktivnosti na novim atraktivnim lokacijama u cilju promovisanja privrednih , turističkih i kulturnih potencijala  pljevaljske opštine.

Izložba skulptira Ilija Čabarkapa Berjanovina VruljaPorodično imanje Mrdak Dejan Plantaža jabuka

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zvezdin karavan 1. juna u Pljevljima, istog dana i humanitarni koncert

Karavan Fudbalskog kluba Crvena Zvezda dolazi u Pljevlja. Pljevaljski ogranak navijačkog kluba „Delije“ poziva vas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.