četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Lim postao plutajuća prekogranična deponija

Lim postao plutajuća prekogranična deponija

Nedavne obilne padavine i visok vodostaj Lima učinili su da smeće i otpad stignu do Srbije, tačnije do opština Prijepolje i Priboj i Potpećkog jezera

Problemi sa smećem i otpadom u rijeci Lim na području bjelopoljske opštine su sve veći i veći.

Nedavne obilne padavine i visok vodostaj Lima učinili su da, kao i u ranijim slučajevima, smeće i otpad stignu do Srbije, tačnije do opština Prijepolje i Priboj i Potpećkog jezera.

Nedavno je iz Opštine Bijelo Polje najavljeno da planiraju da postave dvije lančanice na rijeci Lim, jednu između Crne Gore i Srbije, i jednu između opština Bijelo Polje i Berane.

Smatraju da bi lančanice zaustavile plutajući otpad iz ovih opština. Direktor bjelopoljskog Komunalnog preduzeća „Lim“ Radenko Vujošević, koji je i najavio postavljanje dvije lančanice na Limu, navodi da njima nije cilj da reaguju kada Lim nabuja, već kada prirodno teče i da zaustave taj plutajući otpad i uklone ga iz rijeke, ne precizirajući kako će to uraditi, na koju će deponiju odlagati taj otpad i ko će sve to finansirati, ako lančanice izdrže nabujali Lim.

– DOO Komunalno „Lim“ iz Bijelog Polja u narednih 18 mjeseci, u partnerstvu sa JKP „Usluga“ iz Priboja, realizovaće prekogranični EU projekat „Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada“, vrijedan 366.000 eura. Glavni cilj projekta je stvaranje tehničkih i organizacionih preduslova za obezbjeđivanje kapaciteta ova dva pravna subjekta kada je u pitanju upravljanje otpadom i zaštita životne sredine – saopštio je Vujošević i dodao da se projekat upravo realizuje zbog velike količine otpada koji iz Crne Gore dolazi do Prijepolja i brane u Priboju.

Predstavnik Eko-udruženja „Jastreb“ iz Priboja Siniša Laković, koje koordinira akcijama uklanjanja plutajućeg otpada sa lančanice na Potpećkom jezeru, kaže da su rijekom plutale velike količine smeća, te da bi se u Crnoj Gori teško mogle postaviti lančanice, zbog jakog i bujičnog toka Lima.

– Lim je planinska rijeka koja za noć poraste 300 kubika dotoka, tako da je teško da se lančanice postave na samom toku Lima. Veća je mogućnost krenuti sa nekom edukacijom, kaznenim i represivnim mjerama sve dok nove generacije ne shvate da sve što bacimo u Lim da će nam se vratiti – kaže Laković i dodaje da ne prođe ni mjesec-dva a da rijekom Lim i Potpećkim jezerom ne plutaju gomile smeća iako ga oni sa postavljenih lančanica redovno uklanjaju.

– Redovno vadimo smeće kod rječne pregrade i odnosimo, ali sa novim padavinama nailaze nove količine smeća. Kao da je Lim na ovom mjestu postao plutajuća deponija, sakupljač ekološkog nemara iz svog prekograničnog toka – ističe Laković.

Laković kaže da već 20 dana traje borba sa smećem na Potpećkom jezeru, ali niko ne odustaje dok rijeka Lim ponovo u potpunosti ne dobije svoju zelenu boju.

Kaže da je na teren upućena i teška mehanizacija, a sve u cilju da se vodena površina što prije oslobodi od stotina kubika plutajućeg otpada.

– Čamcima smo gurali smeće prema obali gdje veliki bageri vade otpad i stavljaju u kipere, kamione i to se sve odvozi na pretovarnu stanicu na Bistrici, gdje se kasnije pretovara u velike šlepere i vozi se za regionalnu deponiju Duboko kod Užica. Dnevno sakupimo između 20 i 25 kamiona, što dođe oko 400–500 kubika smeća. Nadamo se da ćemo uspjeti sve da izvučemo uzvodno iz uvala i džepova jer tu imamo još nekih par hiljada kubika – kaže Laković i dodaje da usled prestanka padavina sa gornjeg toka Lima pristižu i manje količine smeća.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tužilaštvo formiralo 27 predmeta zbog lažnih diploma

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ove godine formiralo je 27 predmeta povodom prijave koje se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.