sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Lipljen: Zašto izmješteni Paleški potok teče starim koritom?

Lipljen: Zašto izmješteni Paleški potok teče starim koritom?


Tek što su iz EPCG 18. Januara objavili da su završeni radovi na izmještanju Paleškog potoka u Borovički jezero danas su iz SRK Lipljen saopštili i zapitali kako to da izmješteni potok i dalje teče starim koritom. Iz EPCG su najavili da predstoji tehnički prijem radova kako bi se utvrdilo da li su urađene u  skladu sa planom. Izmještanju Paleškog potoka pristupilo se iz ekoloških razloga, kako bi čista voda obogatila Borovičko jezero i kako bi se zaustavilo zagađenje Vezišnice i Ćehotine jer je Paleški potok  tekao kroz betonske cijevi ispod deponije pepela i šljake Termoelektrane i upijao je štetne materije sa deponije zbog loših cijevi.Vrijednost radova na izmještanju Paleškog potoka, izradi propusta i pojilišta, izradi pumpne stanice i zatvaranju postojećeg kolektora iznosila je oko 520.000 evra.

„Pošto sam medju prvima pohvalio izmještanje Paleškog potoka u Borovičko jezero, u cilju zaštite rijeke Vezišnice, danas moram da kritikujem isto, jer ta aktivnost nije dovela do rešavanja pomenute problematike. Paleški potok i dalje teče kuda je tekao i prije njegovog izmještanja, a u novom koritu koje bi trebalo da vodi Paleški potok u Borovičko jezero skoro da jedva teče voda???- navodi Vaso Knežević, predsjednik SRK Lipljen.
Vaso ističe da i dalje ocjedne vode sa Maljevca idu u Vezišnicu, i dalje je nastavljeno zagadjenje pljevaljskih vodotoka, iako je zvanično po saopštenjima EPCG i Agencije za zaštitu životne sredine Paleški potok izmješten.
Molim da se tehničkim pregledom radova, od strane licenciranih firmi, potvrde ove neregularnosti i da se utvrdi da li su radovi izvedeni u skladu sa Glavnim projektima remedijacije i Ugovorima.

Paleški potok
Paleški potok

Planirano je da se tok Paleškog potoka mijenja prije dolaska do deponije i da u Borovičko jezero teče čista voda.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.