četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Ljiljana Irić: Nakon 30 godina čekanja započela sopstveni biznis

Ljiljana Irić: Nakon 30 godina čekanja započela sopstveni biznis

Htjela je na prvom mjestu da bude majka, supruga, kćerka, snaha, tetka, ujna… Porodici je dala prioritet, i nije se pokajala. U svim ovim ulogama  odlično se snalazi, a od juna prošle godine Ljiljana Irić (50)  je samostalna poslovna žena. Komunikativna, vesela, radna, Ljiljana priča za „Pljevaljske novine“ kako je dobila ideju da otvori „Vodomont“ – prodavnicu za prodaju i ugradnju vodovodnog materijala i sanitarnih uređaja.

Na Birou rada bila je 30 godina. Po struci je istraživač u biologiji ( Srednje usmjereno obrazovanje). Pošto nije bila aktivna na Birou rada, bilo je perioda kada nije bila na evidenciji, ali nakon ponovnog javljanja, opet bi je vraćali. Smatra da bi joj danas bili korisni kursevi računara i engleskog jezika koje je posredstvom Biroa rada mogla da završi, ali koje je propuštala, prvenstveno, zbog porodičnih obaveza.

-Još prije desetak godina suprug Radomir, koji je po struci vodoinstalater, nagovarao me je da započnem neki posao. Nisam htjela dok djecu nisam izvela na put. Kćerke Marijana i Jelena su završile fakultete, Učiteljski i Elektronsko poslovanje, i rade u Beogradu. Uspješne su u svojim poslovima. Najmlađi sin Milan ove godine kreće na fakultet – kaže Ljiljana i dodaje da joj je zadovoljstvo bilo da djeci pomaže u rješavanju domaćih  zadataka. Bila je zaokupljena porodičnim obavezama i nije mnogo razmišljala o sebi. Kada su kćerke odrasle i počela svoje poslove, roditelji umrli, sin je bio u tinejdžer, Ljiljana je shvatila da ima višak slobodnog vremena.

Ljiljana Iric

– Nisam znala šta ću sa sobom. Pokušavala sam da uzmem kredit preko IRF-a ali uslovi nisu bili zadovoljavajući. Kada sam saznala za ovaj projekat „Programa grantova za samozapošljavanje EU – CG“  koji se finansira iz predpristupnih fondova riješila sam da započnem svoj biznis. Dobila sam 7. 250 evra bespovratnih sredstava. Trebalo je napraviti dobar biznis plan, popuniti obimnu papirologiju, ali uz podršku supruga sam uspjela da otvorim  „Vodomont“ – objašnjava Ljiljana. Svaki početak je težak, ali u vrijeme pandemije korona virusa još je teže uspjeti u bilo kom poslu. Kako kaže Ljiljana, sve je neizvjesno, pa i život. Ali vjeruje da će i ovo proći, važno je da je ispoštovala uslove, dobila sredstva i sada polako ali sigurno razrađuje svoj biznis. Nada se da će kupci prepoznati njen rad i trud i da će uspješno realaizovati poslovnu ideju koju je započela.

– Od dobijenih sredstava platila sam zakupninu za radnju za šest mjeseci, kao i porez za isti period,  kupila opremu, nabavila dio materijala. Bilo je teško u početku, posebno što se nisam razumjela u vodovodni materijal ali uz pomoć supruga polako sam učila.Na početku sam ispod artikala lijepila nazive. Suprug  je zadužen za nabavku robe pošto ima provjerene dobavljače – ističe Ljiljana u čijoj se radnji, koja ima oko 800 artikala, mogu naći kvalitetni proizvodi po povoljnim cijenama: kompletan vodovodni i kanalizacioni materijal, sanitarije…

Ljiljana Iric vodomont

Ljiljana Iric vodomont 3

I kada nema u radnji Ljiljana za sedam dana isporuči kupcu željeni proizvod.

-Potrebno je uložiti dosta vremena, truda i nerava.Uspjeh je održati posao u ovakvim uslovima. Kada sam u decembru 2019. godine tražila da zakupim poslovni prostor u centru grada nisam mogla da nađem. Danas je drugačije – kaže Ljiljana čija se radnja „Vodomont“ nalazi u Drvarskoj ulici br.71, a kupci Ljiljanu mogu dobiti na brojeve telefona: 068-817- 568 ili 067-558-589.

Nema sumnje da će Ljiljana  ostvariti ciljeve koje je zacrtala s obzirom na volju i želju za radom, jer je u radnji na usluzi kupcima svaki dan od sedam do 17 časova, osim nedelje.

S.Z.

 

Tekst objavljen u „Pljevaljskim novinama“ 15. maja 2021. g.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *