nedelja , 27 novembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Ljubav prema Hristu i Njegovoj crkvi iskazana još masovnije deveto veče u Pljevljima

Ljubav prema Hristu i Njegovoj crkvi iskazana još masovnije deveto veče u Pljevljima

Mirotociva Bogorodicina ikona Umiljenje
Bogorodicina ikona Umiljenje

Pretpraznično slavlje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića i večeras je u Pljevljima proslavljeno nikada masovnije i jedinstvenije. Jednim srcem disalo je ljubavlju hiljade vjernika SPC koji su nakon Molebana Presvetoj Bogorodici u crkvi Svete Petke u litiji prošli ulicama grada pjevajući duhovne i rodoljubive pjesme prekidane skandiranjem „Ne damo svetinje“ .  Litija predvođenja mirotočivom ikonom presvete Bogorodice Umiljenje i vladikom mileševskim Atanasijem  devete večeri molitve i protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti bila je najčudesnija i najtoplija, zasipana nježnim pahuljama, koje nisu vjernicima zasmetale da pokažu javno i bez straha ljubav prema Hristu i Njegovoj crkvi, noseći transparente „Hristos se rodi“ i „Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“.

-Blizu dvadeset hiljada pravoslavnih vjernika devet noći zaredom u litijama prolazi mirno ulicama grada Pljevalja, neprestano pozivajući na hrišćansku ljubav i pomirenje i uporno zahtijevajući da se ispravi nepravda koja je učinjena pravoslavnom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Litije prolaze bez ijednog incidenta, bez ijedne ružne riječi, bez bilo čeka što bi nekome moglo zasmetati. Tu našu iskrenu borbu prepoznala su i naša braća i komšije islamske vjeroispovijesti koja nas svaku noć rame uz rame podržavaju, na čemu smo im neizmjerno blagodarni i ponosimo se njihovom podrškom. Zato smatramo da nas je Vlade Milinković svojim saopštenjem sve zajedno povrijedio i pokušao da nas posvađa i podijeli. Svakome pod kapom nebeskom je jasno da se spornim zakonom žele oteti naše crkve i manastiri i sva imovina Srpske pravoslavne crkve, samo to, izgleda, nije jasno Vladu Milinkoviću koji sve radi po naredbi, opsjednut natprirodnim strahom od bojazni da makar jednom u životu iznese svoje mišljenje i hrabro ga zastupa. Pitamo te, Vlade Milinkoviću,  da li si svjestan činjenice da među tim vjernim narodom koji je ustao protiv nepravde ima na hiljade onih koji su nekada i tebe i tvoju partiju politički podržavali, pročitao je u centru grada Rade Ostojić saopštenje za javnost pljevaljskog Odbora za odbranu svetinja poručujući „Ne može se na dva koca stajati, niti se mogu dvije noge metnuti u jedan opanak! Ne može se biti vjernik, a istovremeno otimati i rušiti crkve! Ne može se istovremeno Gaspodu Bogu našem i đavolu služiti!“

-Da uspijemo bez straha, da se probudimo svi, da bez straha izađemo na svjetlost, da se dobro okupimo i ponovo postanemo vjerne sluge Hristove. Nastavimo tako poručio je ispred crkve vladika Atanasije prekidan gromkim glasovima „Ne damo svetinje“.

Sini jarko sunce sa Kosova, pjevala je Marija Sandić ispred hrama Sv. Petke praćena glasovima vjerujućeg naroda a guslar Vaso Đondović kao i svih prethodnih večeri molitvu Bogu uputio je strunama gusala.

Povodom sjutrašnjeg Badnjeg dana nalaganje badnjaka kod Hrama na Gukama počeće u  13 sati, kod crkve Sv. Petke u 15 a kod Manastira Svete Trojice u 17 sati.

-Očuvati jedinstvo i mir naša je sveta dužnost i zato se obraćamo svima da u ovim važnim danima sačuvaju pribranost! Pozivamo pripadnike policije na uzdržanost prema sugrađanima koji se sa djecom i porodicama okupljaju, ali i prema kamermanima i fotografima koji objektivom prate naše litije. Sa druge strane, pozivamo i sve one koji se okupljaju da se uzdrže od bilo kakve provokacije upućene pripadnicima policije, bilo koje političke partije ili, ne daj Bože, prema pripadnicima drugih vjerskih zajednica, našoj braći. Za eventualne incidente uprkos našem saopštenju, odgovornim ćemo smatrati isključivo režim koji je ovim nakaznim Zakonom produbio podjele u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Odbora za odbora za odbranu svetinja osme večeri molitve i litije vjerujućeg naroda SPC.

IMG-5d7793e2d69821e83e34e5e00efe7972-V

Radost uoci Badnjeg dana
Radost uoci Badnjeg dana
Moleban i litija 9.vece
Moleban i litija 9.vece

Svako vece molitve sve vise vjernika

    Svako vece molitve sve vise vjernika
Ljubav jaca od straha
Ljubav jaca od straha

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Oblačno sa slabim padavinama

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno sa slabom kišom, na sjeveru uglavnom sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.