četvrtak , maj 28 2020
Početna / Vijesti / Politika / Lončar: Brković ima jasan cilj – za što kraće vrijeme, izvući što više profita

Lončar: Brković ima jasan cilj – za što kraće vrijeme, izvući što više profita

Trenutno se radnicima „Vektra Jakić“ duguje 6 zarada ukupno. Ako se neko možda zapitao zašto se ti vrijedni ljudi ne bune, zašto ne traže svoje zarade, odgovor je jedan: ko se pobuni, ostaje bez posla. Sjetimo se da su prošle godine u maju radnici pogona “Peletare”, njih 15, tražili 5 plata i odmah su svi dobili otkaz. U Vektri ne postoje stalni radnici, jer Brkovićeva kompanija ima praksu da ugovore o radu zaključuje na 2-3 mjeseca, a kada radnik navrši dvije godine neprekidnog rada i stekne uslove za stalan posao, oni raskidaju ugovore Vektre Jakić i prebacuju zaposlene u Optel (takođe njihovu firmu) na mjesec dana, a potom ih opet vraćaju u matičnu kompaniju
Kad smo već kod “Optela”, nekadašnje Vojne fabrike, radnicima ove takođe Brkovićeve firme duguje se četrdeset zarada, što je nedopustivo, nezakonito i nadasve nepravedno. Vektra Jakić duguje i Opštini Pljevlja višemilionske iznose, kao i gotovo svim dobavljačima. Podsjećam da su prošle godine sjekači više puta blokirali ulaz kompanije zbog neisplaćenih dugovanja. Osim što ne plaća radnike, Brkovićeva kompanije ne plaća ni koncesionu naknadu, kao ni porez na nepokretnosti, a prema informacijama sa kojima raspolažemo, doprinosi za radnike nisu uplaćeni već pune četiri godine. Uporedo sa tim, Vektra Jakić je zaposlila i 30 penzionera. Zaposleni penzioneri relaksirano čekaju zaostale zarade, jer su penzijama egzistencijalno obezbijeđeni, za razliku od ostalih radnika kojima su zaostale zarade jedini izvor prihoda.

Od odnosa prema zaposlenima, višestruko je lošiji odnos prema povjerenim šumama, njihovom održavanju, pošumljavanju, sanitarnoj sječi i povećanju produktivnosti. Sve ovo upućuje na to da Brković ima jasan cilj: za što kraće vrijeme, izvući što više profita. A Pljevlja od Vektre Jakić nemaju apsolutno ništa.
Pozivamo nadležne organe da odreaguju u slučaju evidentnog kršenja zakona i uskraćivanja prava zaposlenima.
Nakon sada već izvjesne promjene, nova lokalna vlast na čelu sa Demokratama neće tolerisati višemilionska dugovanja, ignorisanje obaveza, uništavanje puteva od strane kompanije koja ostvaruje profit u opštini Pljevlja. Dolazi vrijeme raskida kolonijalnog odnosa centralne vlasti prema Pljevljima, poslije čega pojedinci bliski aktuelnom režimu neće moći brutalno eksploatisati pljevaljske resurse.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

Vesna Lončar, potpredsjednica OO Demokrata Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

so 5 jun

SJEDNICA SO ZAKAZANA ZA 5.I 6. JUN

Sjednica lokalnog parlamenta, koja je odložena zbog pandemije virusa korona, održaće se 5. i 6. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *