ponedeljak , septembar 28 2020
Početna / Vijesti / Politika / Lončar: zagađenje Pljevalja postaće prošlost kada porazimo DPS

Lončar: zagađenje Pljevalja postaće prošlost kada porazimo DPS

Kada opština Pljevlja prestane da bude asocijacija za ekološku katastrofu, a postane prepoznatljiva po ljepoti, bogatstvu prirode, kulture, privrede, vrijednim i poštenim domaćinima, tada ćemo znati da smo na pravom putu. Do tada, dužni smo da svakim danom opominjemo, apelujemo, izražavamo protest i nudimo rješenja za izlaz iz teške pozicije u kojoj se našao naš grad.
Klub odbornika Demokratske Crne Gore u SO Pljevlja u prethodnom periodu pokrenuo je niz parlamentarnih inicijativa, obraćao se delegaciji EU u Podgorici, podnosio izvještaje, konstantno djelovao u javnosti i ponudio rješenja, koja su za kratko vrijeme dobila svoju potvrdu ispravnosti. Nažalost, u Pljevljima ne postoji konsenzus, čak ni kada je zdravlje građana u pitanju. Vladajuća koalicija je više nego očigledno pritisnuta interesima velikih kompanija i centralne vlasti, pa nema snage da se suprostavi kolonijalnom odnosu prema Pljevljima. Pri tome, ne samo da njihovi predstavnici  ne saopštavaju ono što misle, već se i njihov prevodnik i zastupnik povlači, priznajući da je njihova politika poražena.

 

Međutim, vrijeme je majstorsko rešeto, pa lako demantuje usiljene stavove izrečene iz redova vladajuće koalicije, koji nisu zasnovani na činjenicama, već na odbrani nečijih ličnih interesa. Tako su mjeseci april i maj demantovali sve one predstavnike vlasti, koji su svojevremeno, opirući se predlozima Demokrata, tvrdili da su građani najveći zagađivači vazduha. Naime, u prošlom mjesecu urađen je remont Termoelektrane Pljevlja, koja, dakle, nije radila. Takođe, obimne padavine su onemogućavale da se podiže prašina iz kopova Rudnika uglja. Istovremeno, zbog izuzetno niskih temperatura, svi građani su koristili individualna ložišta. Rezultati mjerenja su pokazali da je stanje vazduha bilo u zakonskim granicama ili su zabilježena blaga prekoračenja. Dakle, može li postojati jasnije i preciznije objašnjenje i identifikacija zagađivača?

 

Poražavajući su stavovi pojedinaca iz DPS-a, koji uporno opravdavaju pasivan odnos zagađivača ekonomskim interesima, koji opet zaobilaze Pljevlja. Poznata je izreka: „Ako stvarno misliš da je životna sredina manje važna od ekonomije, probaj da zadržiš dah dok brojiš zarađeni novac“. Nažalost, u Pljevljima nema ni čistog vazduha, niti novca. Ne treba napominjati da je centralna vlast i dalje uporna u stavu da ne dozvoli uvođenje naknada zagađivačima, iako je to propisano Zakonom o životnoj sredini iz 2016. godine. Takođe, ,,Vektra jakić“ je uskratila lokalni budžet za više od 10 miliona eura. Kada se uzima od Pljevlja, to se radi uz snažnu podršku lokalne DPS vlasti, a kada Pljevljima treba vratiti ono što im pripada, onda se javno demonstrira nemoć i podnose ostavke.
Nakon svega, u šta smo se svih prethodnih godina mogli uvjeriti, svakom građaninu Pljevalja bez obzira na političko opredjeljenje mora postati jasno: zagađenje Pljevalja postaće prošlost kada porazimo DPS.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

 

Vesna Lončar, odbornica Demokrata u SO Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

_za-buducnost-crne-gore_Vijesti

„ZA BUDUĆNOST CRNE GORE“ : ZAR OPET „RAT ZA MIR“ ?

    Postupak nosioca liste Velike narodne koalicije ZA BUDUĆNOST CRNE GORE profesora Zdravka Krivokapića, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *