nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Mandatar ne mora imati 41 potpis podrške da bi bio predložen

Mandatar ne mora imati 41 potpis podrške da bi bio predložen

Ukoliko današnji sastanak ne donese ništa novo, postavlja se pitanje kakvi će biti naredni potezi predsednika države Mila Đukanovića . Pred predsjednikom su dvije opcije – da i bez 41-og potpisa nekome povjeri mandat da u narednih 90 dana formira Vladu ili da predloži skraćenje mandata Skupštini. Sve to za TVCG pojašnjavaju pravnici Branko Lutovac i Ilija Vukčević .

Ustav nije u potpunosti predvideo konkretno rešenje za aktuelni politički momenat u kojem se nalazi Crna Gora, zato su tumačenja najvišeg pravnog akta različita.

„Naš Ustav je bolno neprecizan što se tiče odredaba o izboru mandatara. Po Ustavu našem jedan parlamentarni zbor bira jednu parlamentarnu vladu. Sad je i tumačenje ove odredbe od 30 dana vrlo problematično, jer tu se govori o 30 dana od dana konstituisanja parlamenta, a ovde mi već imamo konstituisan parlament”, objašnjava Lutovac.

Različita su tumačenja io tome da li predsedniku treba da potpiše 41 poslanika da bi dao mandat za sastav Vlade.

„Nije uslov da da mandat određenom licu da on mora da ima tih 41 potpis. Bilo bi dobro za tu osobu da ima te potpise, međutim, predsednik može da mu da mandat da u narednih 90 dana pokuša da sastavi vladu”, rekao je Vukčević.

„Sve opcije su moguće – ako bi imali 41 potpis, onda bi predsednik dao mandat tome. Ali, ako nema, ja sam onda za to da se skrate muke, na taj način, što će se skratiti mandat Skupštini”, poručuje Lutovac.

Predsednik ima mogućnost da predloži Skupštini skraćenje mandata, no o tome će odlučivati poslanici. A bi se Skupština skratila mandat, te raspisali vanredni parlamentarni izbori, ostaje pitanje kako bi se održali, imajući u vidu da Ustavni sud, posle nedostatka sudija za kvorum, više nije funkcionalan.

„Zamislite da dođe do skraćenja mandata Skupštine, a nisu izabrane sudije Ustavnog suda. Šta ćemo da radimo onda? Treba Skupština u nekom tehničkom mandatu da bira sudije jedne takve institucije. Moralo bi se reagovati što skorijim izborom sudija Ustavnog suda”, istakao je Vukčević.

Podsjećamo, do večeras u ponoć 41 poslanik ima mogućnost da predsjedniku Milu Đukanoviću predloži mandatara za sastav Vlade. A već u utorak, kada bi Đukanović trebalo da se oglasi, moglo bi biti izvjesno šta nas očekuje u narednim mjesecima.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu“

Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.