subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Manojlović potpisao zahtjev za biznis karticu: Perunović mogao da troši do 20 hiljada dnevno

Manojlović potpisao zahtjev za biznis karticu: Perunović mogao da troši do 20 hiljada dnevno

Zahtjevom za izdavanje biznis kartice za Perunovića bio je propisan limit od hiljadu eura, ali se, kako nam je pojasnilo više izvora, taj limit odnosio na gotovinu, dok je dnevni limit za bezgotovinsko plaćanje bio 20 hiljada eura.

Zahtjev za izdavanje biznis platne kartice za bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Željezare Marka Perunovića potpisao je izvršni direktor te kompanije Đorđije Manojlović, potvrdilo je „Danu“ više izvora upoznatih sa dešavanjima u toj kompaniji i Elektroprivredi (EPCG), koja je njen osnivač.

Zahtjevom za izdavanje biznis kartice za Perunovića bio je propisan limit od hiljadu eura, ali se, kako nam je pojasnilo više izvora, taj limit odnosio na gotovinu, dok je dnevni limit za bezgotovinsko plaćanje bio 20 hiljada eura. Perunović je, po sopstvenom priznanju, u noći između 27. i 28. maja sa biznis kartice potrošio 19 hiljada eura. Tvrdi da je nesmotrenost dovela do zamjene biznis i privatne kartice, te da je kompletan iznos koji je povukao sa biznis kartice vratio sa privatnog računa i da zloupotrebe kartice i pribavljanja koristi nije bilo. To je saopštio prilikom podnošenja ostavke na funkciju predsjednika odora direktora.

Dan“ je do informacije o tome da je Manojlović potpisao zahtjev za dobijanje biznis kartice za Perunovića i za sebe došao nakon što je EPCG Željezari poslao pitanja o tome koliki je bio limit na kartici bivšeg predsjednika odbora direktora, ko je odredio limit za njegovu karticu i kojom odlukom su propisani uslovi korišćenja biznis kartice za njega.

Na ta pitanja dobili smo odgovor da su upoznati sa činjenicom da je predsjednik odbora direktora posjedovao Viza biznis elektron karticu, po osnovu transakcionog računa EPCG Željezare, a na osnovu ugovora koji je lično zaključio sa NLB bankom kao predsjednik organa upravljanja tog privrednog društva. Za odgovore u vezi sa uslovima, limitom i ostalim detaljima Perunovićeve biznis kartice uputili su nas na osnivača, tj. na EPCG.

Nakon što smo EPCG postavili pitanja u vezi sa Perunovićevom karticom, kao i u vezi sa konstatacijom da je on lično ugovorio uslove korišćenja biznis kartice, iz EPCG su nam odgovorili da oni ne uređuju interne akte u kćerki firmi i da nisu propisivali pod kojim uslovima se koriste biznis kartice u EPCG Željezari. Potom smo pokušali da preko nezvaničnih kanala saznamo da li je Perunović zaista sam ugovorio korišćenje biznis kartice, znajući da u EPCG, majki firmi, izvršni direktor određuje ko može da koristi biznis karticu i na koji iznos. Tim putem smo i dobili dokument, koji nećemo objaviti u sklopu teksta, a na kom se jasno vidi da je izvršni direktor Manojlović potpisao zahtjev za korišćenje biznis kartice za njega i Perunovića.

Nakon dobijanja potvrde da je Manojlović potpisao zahtjev za dobijanje biznis kartica za Perunovića, ponovo smo poslali pitanja EPCG Željezari da li je Manojlović dao saglasnost za Perunovićevu biznis karticu, ko je potpisao zahtjev za izdavanje biznis kartice i da li su od osnivača tražili saglasnost za izdavanje biznis kartica.

Odgovorili su nam da je njihov konačni stav da se povodom predmetne situacije u vezi sa biznis karticama neće više izjašnjavati, niti iznositi detalje i odgovarati na dalja pitanja dok se postupak pred nadležnim organima ne okonča.

U EPCG 12 direktora ima biznis karticu

Korišćenje biznis kartica u EPCG, majki firmi EPCG Željezare, definisano je odlukom izvršnog direktora kojom je predviđeno 12 biznis kartica – za predsjednika odbora, izvršnog direktora, glavnog finansijskog direktora, glavnog direktora za operativno upravljanje i osam izvršnih rukovodilaca (FC Proizvodnja, FC Snabdijevanje, Direkcija za upravljanje energijom, Direkcija za razvoj i investicije, Direkcija za OIE, Direkcija za ljudske resurse, Direkcija za pravne poslove i Direkcija za IMS i opšte poslove).

– Limit za predsjednika odbora direktora i izvršnog direktora je 2.000 eura, a za ostalih deset rukovodilaca 1.000 eura – precizirano je u odluci.

Iz naznačenog se vidi da Odboru direktora EPCG ne pripadaju čak ni ingerencije za odlučivanje o biznis karticama u okviru matične kompanije, budući da je to nadležnost menadžmenta, odnosno izvršnog direktora, tako da je posve nerealno i, u krajnjem, pravno neodrživo tumačenje prema kome Odbor direktora EPCG treba da se bavi biznis karticama u nekom od zavisnih društava.

– Tako nešto nije predviđeno ni Zakonom o privrednim društvima ni statutima zavisnih društava. Svaka od firmi u okviru EPCG grupe ima autonomiju u radu, koja se, između ostalog, ogleda u postojanju matičnih odbora direktora i menadžmenta, i samim tim su organi tog tipa odgovorni za upravljanje i rukovođenje tim firmama – naveli su iz energetske kompanije.

– Po okončanju postupka javnost će biti blagovremeno obaviještena – poručili su iz EPCG Željezare.

Da li je Perunović zloupotrijebio biznis karticu kada je 19 hiljada eura uplatio za klađenje provjeriće Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, dok su iz Agencije za sprečavanje korupcije najavili da će ispitati finansije bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Željezare, koji je za cijelu 2022. godinu prihodovao skoro 21 hiljadu eura.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.