sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Marković 14. decembra u Vatikanu, Papa odgovorio na pismo patrijarhu Irineju

Marković 14. decembra u Vatikanu, Papa odgovorio na pismo patrijarhu Irineju

Povodom Predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti

Premijer Duško Marković boraviće 14. decembra u zvaničnoj posjeti Vatikanu na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina, najavljeno je iz Vlade. Tom prilikom će, kako je navedeno u Platformi za zvaničnu posjetu Markovića Svetoj Stolici koju je danas usvojila Vlada, biti razgovarano i o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Imajući u vidu značaj koji Crna Gora pridaje pitanju vjerskih sloboda i prava, susreti u Vatikanu biće prilika da se istaknu aktivnosti u kontekstu normiranja položaja vjerskih zajednica kroz potvrđivanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica saglasno najvišim međunarodnim pravnim standardima u ovoj oblasti“, navedeno je u Platformi.

Mitropolija Crnogorsko primorska objavila je danas pismo pape Franja u kojem je naveo da Zakon o vjerskim slobodama mora da bude donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve vjerske zajednice. Poglavar Rimokatoličke crkve je, kako navode iz MCP odgovorio na pismo koje je dobio od patrijarha SPC Irineja. U Mitropoliji napominju da je zakon napisan „sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine“, a dodaju i da su ga kao takovog prepoznale i ostale pravoslavne crkve, što su svojim pismima potvrdili Vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

Osim sa Parolinijem,  Marković će imati prijem i razgovor sa papom Franjom, kao i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monsinjorom Polom Galagerom.

„Zvanična posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića Svetoj Stolici je na liniji nastavka dijaloga na najvišem nivou, utemeljenog na principima međusobnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja. Istovremeno, predstavlja priliku da se ukaže na važnost koju pridajemo daljem jačanju saradnje sa Svetom Stolicom, te ponovi naša spremnost da pružimo neophodnu podršku za što skorije otvaranje papske nuncijature u Podgorici“, navedeno je u Platformi.

Izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DOO „Vodovod“: Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja potrošača

Zbog izvođenja radova na otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži, dana 27.09.2022. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.