četvrtak , januar 27 2022
Početna / Vijesti / Politika / Marković i mitropolit Amfilohije sjutra razgovaraju o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Marković i mitropolit Amfilohije sjutra razgovaraju o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Prvi sastanak premijera Duška  Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amflohija nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, biće održan sjutra, saopšteno je iz Vlade.

“Ovo je prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nakon stupanja Zakona na snagu”, navode iz Vlade.

Podsjetimo, premijer Marković uputio je 28.januara mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju pismo u kome ga poziva na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica navodeći da je Zakon stupio na snagu i da rokovi za njegovu primjenu teku.

“Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podijelimo očekivanje i nadu da – uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore. To istovremeno znači da je i vrijeme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena”, navodeno je tada u pismu.

Mitropolit Amfilohije je 3. ferbuara odgovorio da je spreman da se sastane sa premijerom Markovićem. Amfilohije je tada poručio da je MCP spremna za razgovor sa Markovićem “kako bi se u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore uklonio Zakon ili diskriminatorske odredbe”.

   

  Skupština je Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojila 27.decembra prošle godine. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović Zakon je potpisao 28. decembra, a Zakon je na snagu stupio 8. januara.

   

  izvor: cdm.me

  About Pljevaljske Novine

  Pogledajte i

  DRITAN ABAZOVIĆ

  Spisak manjinske Vlade – potpredsjednica Kenana Strujić Harbić

  Portal Dana je imao uvid u platformu Koalicije „Crno na bijelo“ za koncept manjinske vlade, …

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *