nedelja , jul 3 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Marković: Nepostupanje po ograničenju kretanja ne može da predstavlja krivično djelo

Marković: Nepostupanje po ograničenju kretanja ne može da predstavlja krivično djelo

„Inače, sva lišenja slobode, zadržavanja i određivanja pritvora i pokretanja krivičnih postupaka zbog kršenja naredbe Ministarstva zdravlja kojom se ograničava pravo kretanja, suprotna su Ustavu, Krivičnom zakoniku Crne Gore i opštim načelima krivičnog prava, a sama naredba kojom je propisano da njeno kršenje predstavlja krivična djela iz čl. 287. i čl. 302. navedenog zakonika predstavlja elementarno nepoznavanje prava, koje bi moralo da vodi utvrđivanju nečije odgovornosti“

Advokat Velibor Marković napisao je da nepostupanje po ograničenju kretanja ne može da predstavlja krivično djelo jer nije donesen poseban zakon.

Markovićevo tumačenje koje je iznio na Fejsbuku prenosimo u cjelosti:

„Inače, u ovom momentu, odnosno još uvijek, sva lišavanja slobode, zadržavanja i određivanja pritvora i pokretanja krivičnih postupaka zbog kršenja naredbe Ministarstva zdravlja kojom se ograničava pravo kretanja, suprotna su Ustavu, Krivičnom zakoniku Crne Gore i opštim načelima krivičnog prava, a sama naredba kojom je propisano da njeno kršenje predstavlja krivična djela iz čl.287. i čl. 302. navedenog zakonika predstavlja elementarno nepoznavanje prava, koje bi moralo da vodi utvrđivanju nečije odgovornosti. Ovo stoga što prema osnovnoj maksimi kontinentalnog krivičnog prava kojem i mi pripadamo, nema krivičnog djela, niti kazne bez zakona (,,nullum crimen, nulla piena sine lege“), pa se stoga ni naredbom kao podzakonskim aktom može propisati da nepostupanje po njoj predstavlja neko od navedenih krivičnih djela.

Velibor Marković, advokat. FOTO: Boris Pejović
Tako nešto bi bilo moguće jedino pod uslovom da jeod strane parlamenta donesen zakon, kojim se propisuju određene zabrane i ograničenja, ili proglašeno vanredno stanje, kada bi Vlada mogla donositi narebe sa zakonskom snagom, u kojim slučajevima bi se radilo o normama tzv. blanketne dispozicije (blanketne norme); međutim, s obzirom da do donošenja jednog takvog zakona ili proglašenja vanrednog stanja nije došlo, nepostupanje po naredbi kao podzakonskom aktu ne može za sobom da povlači krivično-pravne posljedice. Ili konkretno, ograničenje slobode kretanja je prema čl. 39. Ustava Crne Gore je bilo moguće odrediti bez prethodnog proglašenja vanrednog stanja, ali bez donesenog posebnog zakona, nepostupanje po tom ograničenju ne može predstavljati krivično djelo“, napisao je Marković.
izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Crkva-sv-Kozme-i-Damjana-osvecenje

Poziv na proslavu hramovne slave Sv. Kozme i Damjana u Strahovom Dolu

Slava crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu proslaviće 14. jula hramovnu slavu. Jutarnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *