nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Marković: Od danas bez kompromisa za one koji ne poštuju pravila

Marković: Od danas bez kompromisa za one koji ne poštuju pravila

Svjestan sam da ograničenja koja smo uveli predstavljaju dugoročnu prijetnju po ekonomiju i kvalitet života
Duško Marković
Duško Marković (Foto: gov.me)

 

Dodao je da je ovo tek početak borbe sa koronavirusom.

Istakao je da se svakog dana registruju novi heroji humanosti i ljudskosti.

„Uviđamo da nijesu toliko bitne ideološke, nacionalne i sve druge razlike, i da one neće biti prepreka našem zajedništvu u ovoj situaciji“.

Kazao je i d aje odnos političkih partija i ostalih aktera javnog života odgovoran i patriotski i da jačaju podrška, donacije, stavljanje objekata na raspolaganje i iznalaženje mnogih drugih vidova pomoći i humanosti.

„Zahvalan sam svima što smo solidarni i udruženi oko nacionalnog interesa. Cijela država je zahvalna zdravstvenim radnicima kao i pripadnicima policije i službi bezbjednosti, sanitarnih i komunalnih službi, našim pilotima, stjuardesama i aerodromskom osoblju, zaposlenima u apotekama, trgovini, našoj vojsci, crvenom krstu, volonterima. Svi oni su neposredno izloženi riziku. O njima i mnogim drugima govorićemo kad opasnost prođe“, kazao je premijer.

On je podsjetio da u vrijeme u koje cijela Evropa drhti pred epidemijom koronavirusa, kada je samo u jednom danu u Italiji umrlo gotovo 800 ljudi, kada države zatvaraju granice Crna Gora svoje granice drži otvorenima i dovodi hiljade svojih građana iz ugroženih područja.

„A jedina obaveza onih koji su doputovali je – samoizolacija i karantin. Nažalost, jedan broj građana tu obavezu pokušava izbjeći i izigrati, i sve vas bez izuzetka dovesti u opasnost. Zbog toga smo se odlučili na objavljivanje spiskova onih kojima je izrečena mjera izolacije, i to je kritikovano od dijela civilnog društva. Razumijevajući razloge za kritiku, sasvim svjesno smo odlučili da su nam životi naših građana prioritet. I procijenili da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka. O eventualnim propustima razgovaraćemo kada sve ovo bude iza nas. A da bismo uopšte razgovarali treba da preživimo, zato i nije vrijeme za pravna nijansiranja, nego za spašavanje ljudskih života“, kazao je Marković.

Rekao je i da je za njega neprihvatljivo objašnjenje da je sve do 50 ili čak 100 oboljelih očekivan razvoj događaja, i da Crna Gora može da se nosi sa tolikim brojem pacijenata.

„Crna Gora nema višak ljudskih života, niti višak svojih građana! Zbog toga od ovog trenutka neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila, naredbe, mjere izolacije i socijalne distance. Ojačaću operativne službe koje prate situaciju na terenu; daću nalog da im osnažimo i proširimo ovlašćenja. Neće biti praštanja, niti provizornosti – ni za jedan posto. Lično ću se starati da tako bude. Nemamo pravo da doprinesemo bilo čijoj bolesti ili smrti! Ovo je trenutak kada cijela Crna Gora treba biti ujedinjena radi njene budućnost i za to je dovoljno samo da ostanete kod kuće. Da je vječna naša Crna Gora“, zaključio je Marković.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

SUTRA SLAVIMO VAVEDENJE! Po jutru na ovaj veliki praznik prema narodnom verovanju znaćemo kakva će nam biti sledeća godina!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od dvanaest velikih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.