nedelja , jun 7 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Marković: Poslodavci da sačuvaju ljude kao najvrijedniji resurs ( video )

Marković: Poslodavci da sačuvaju ljude kao najvrijedniji resurs ( video )

Najteže tek predstoji, potrebna čvrsta disciplina

„Čuvajući zaposlenog, čuvamo čovjeka kao najvredniji resurs“, kazao je Marković

„Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje opominju i već smo dohvatili visok broj od blizu 90 potvrđenih slučajeva. Iako Crna Gora zasada vlada situacijom, jasno je da nam tek predstoje najveći izazovi. U sedmicama koje su pred nama moramo djelovati još odlučnije, još bolje i još snažnije. Institucije rade veoma posvećeno i organizovano, zdravstveni sistem se sprema za odsudnu bitku da očuva zdravlje i živote naših građana. Ali, sve ovo neće biti dovoljno ako ne nastavimo da bez izuzetka poštujemo naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, i ne obezbijedimo gvozdenu disciplinu svakoga od nas“, istakao je Marković.
Marković

Marković (Foto: Vlada Crne Gore)

 

On je dodao da „ćemo oboljele liječiti, ali da epidemiju moramo zaustaviti, a za to je neophodna odgovornost građana“.

„Događaji u Tuzima, sa rapidnim i progresivnim prenošenjem virusa od samo jednog inicijalno zaraženog, potvrdili su opravdanost odluka o nužnosti izolacije i karantina. Ovu priliku koristim da još jednom pozdravim spremnost građana Tuzi da slijede odluke državnih vlasti. U Crnoj Gori ima 620 hiljada stanovnika. Hoćemo da nas ima više a ne manje, i zbog toga će Vlada dosljedno obezbijediti sprovođenje svih naredbi i mjera kako ne bismo ugrozili pravo na zdrav život i budućnost naših građana. Naše šanse da savladamo koronavirus i iz globalne pandemije iziđemo sa što manje posljedica jednako zavise od vas koliko i od zdravstvenog sistema i njegove opremljenosti. Zbog toga nema arbitriranja o tome šta možemo a šta ne možemo, i da li su običaji i tradicija, bili oni svjetovni ili vjerski, iznad prava na život i zdravlje nacije“, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je kazao da je jučerašnja isporuka 3,5 tona donirane medicinske opreme događaj koji ohrabruje, i da se dodatna pomoć očekuje narednih dana.

„Drugog aprila stiže posebna isporuka opreme koju je naručila i platila naša država u vrijednosti od dva miliona dolara. Paralelno, Evropska unija je podržala Crnu Goru sa tri miliona eura direktne pomoći za hitnu nabavku medicinske opreme. Dakle, nema više brige da li imamo i hoćemo li imati dovoljno opreme za naš zdravstveni sistem, ali i za sve ostale službe koje su svakodnevno izložene rizicima i opsnostima. Pored toga, naša zemlja pokazuje još jednu veliku vrlinu. Solidarnost je ono po čemu se prepoznaje današnja Crna Gora. O tome najbolje svjedoči iznos od oko pet miliona eura do danas uplaćenih od građana, domaćih i stranih kompanija, udruženja, opština, donatorskih agencija i naše dijaspore. Svi mi smo im zahvalni na podršci“, kazao je Marković u obraćanju građanima Crne Gore.

 

On se posebno obratio poslodavcima pozvavši ih da sačuvaju ljude.

„Sve ekonomije na svijetu su bez izuzetka ugrožene pa i naša, ali država ima snagu i potencijal, finansijski i institucionalni, da osigura zaštitu i sigurnost svakom građaninu i njegovoj porodici. Vlada radi na novom paketu podrške građanima i privredi. Zbog toga imam poruku za sve poslodavce: Uzdržite se od otpuštanja radnika, sačuvajte naše zaposlene. Čuvajući zaposlenog, čuvamo čovjeka kao najvredniji resurs“, kazao je Marković.

Poručio je da registruje brojne strahove i nezadovoljstva i razumijem ih.

„Ovo nije vrijeme za prigovore nego za rad i pregalaštvo, i da se to pokazalo djelotvornim i uspješnim u izazovnim danima i sedmicama iza nas. Naravno, kao i u svakom vremenu, ima onih koji sa osmatračnice, izdignuti od realnih problema, slažu minuse. Poručiću – ovo nije momenat za njih. I nećemo im se obazirati, jer je vrijeme za rad i posvećenost“, rekao je Marković.

Premijer je istakao one koji su u ovom vremenu podnijeli najveći teret: državni organi, institucije i ustanove funkcionišu udruženo, nikad bolje i efikasnije.

„Hvala svima koji su na prvoj liniji odbrane od nevidljivog neprijatelja: našim ljekarima i zdravstvenim radnicima; državnoj administraciji; policiji i vojsci; službama bezbjednosti; inspekcijskim organima; lokalnim i komunalnim službama; zaposlenima u trgovini i apotekama; pripadnicima Crvenog krsta; poštanskim radnicima i volonterima. A danas i posebno prosvjetnim radnicima koji uspješno realizuju nastavu na daljinu. Ovo je najbolji primjer da imamo potencijal i kapacitet da uradimo i ono sto nikada nijesmo radili“, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je na kraju obraćanja rekao da bezmalo čitav svijet pa i stručna javnost cijeni kako je mala Crna Gora reagovala i kako se odupire ovoj globalnoj prijetnji.

„Uspijevamo samo zato što smo se ujedinili, što je priliku dobio naš individualni i stručni potencijal, što je empatija jedina politika koja je sada važna. Ovo je vrijeme za sve naše vrijednosti, za jednostavnog čovjeka, požrtvovanog i vrijednog. Čovjeka koji radi za svoje dobro i dobro svoje države. Nastavimo jako i složno za zdravlje i život naših najbližih, do potpune pobjede. Da je vječna Crna Gora“, zaključio je Marković u obraćanju javnosti.

 

 

izvor: VIJESTI.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

vektra-jakić

Brković od jula ne smije da siječe šumu

Vektra Jakić, čiji je vlasnik Dragan Brković, 30. juna će izgubiti svaku mogućnost da vrši …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *