petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / MCP: Građani na Badnji dan da ostanu u svojim gradovima i domovima

MCP: Građani na Badnji dan da ostanu u svojim gradovima i domovima

Mitropolija crnogorsko-primorska i Uprava Cetinjskog manastira pozivaju građane Cetinja i Crne Gore da ne nasijedaju na lažne informacije koje plasiraju neodgovorni političari, pojedine nevladine organizacije i određeni pojedinci sa ciljem da u božićne blage dane izazivaju nemire i mržnju u Crnoj Gori.

Eparhije SPC u Crnoj Gori i njihova imovina u potpunosti podliježu pravnom, poreskom i katastarskom sistemu države Crne Gore. Kako dan danas, tako i u svim prethodnim decenijama, od kada to mogu da znaju i da pamte danas najstariji crnogorski građani. O prethodnim vjekovima zbilja ne vrijedi medijski polemisati sa propagandistima svađe, koji niti su dobronamjerni niti išta znaju o sopstvenoj istoriji.

Ali radi građana i njihove elementarne obavještenosti prinuđeni smo da ponovimo sljedeće:

Srpska pravoslavna crkva jeste jevanđelska Crkva Hristova koja nikada, ni u čemu, nije dijelila svoje vjernike po nacionalnom, političkom ili bilo kom drugom zemaljskom osnovu. To što je njeno sveštenstvo vazda brinulo o kanonskom crkvenom poretku, bio je i danas je, osnovni zadatak tog sveštenstva, a ne greška ili grijeh. A to što sveštenu službu ne razumiju deklarisani ateisti i agnostici, ne bi trebalo da bude razlog za viku i raspravu, nego za mirni bratski i građanski razgovor u kom bismo jedni drugima ukazali šta nas tišti i šta nam nije jasno.

Svi smo mi građani i državljani ove države – pa je, u najmanju ruku, nepristojno, da Crnu Goru i njen vjekovni i slojeviti identitet branimo jedni od drugih. Šta će nam rasprave o Crkvi i državi, ako ostanemo jedni bez drugih, ili ako jedni druge počinjemo gledati poprijeko? Bog nam je ostavio, i Crkvu i državu da se u njima sretamo u ljubavi, i da obje gradimo kao svoje zajedničke kuće, u kojima će svima biti prostrano.

O spornom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti javno se pričalo cijelu proteklu godinu, pa i prije toga – i građani Crne Gore su o njemu dali svoj sud. On kao zakon, dakle kao pravna i politička tema, dobio je sud crnogorskih građana i nije normalno da tu nepobitnu činjenicu bilo ko pakuje u definicije okupacije i ugroženosti Crne Gore. Što je Crna Gora – bez svojih građana? Ima li je – mimo njenih građana? A civilizacija u kojoj živimo odavno je uredila pravila kako i kada građani pokazuju svoj stav.

Uredila je i način kako se utvrđuje koji je, među često brojnim i različitim stavovima građana, – onaj najlegitimniji. Tužno je, ovih dana, slušati kako nas svađaju oni koji bi trebalo da čuvaju institute pravne države. Nasuprot tome, a u duhu nastupajućeg praznika, pozivamo sve pravoslavne vjernike da naše međusobne razlike ostavimo po strani, i da – poštujući sve propisane zdravstvene mjere i crkveni poredak – u sve naredne dane tradicionalno pristupamo ćivotu Svetog Petra Cetinjskog, radi Božijeg blagoslova i duhovnog mira, ljubavi i sreće.

Sva praznična bogosluženja na Cetinju u božićne blage dane biće obavljena po utvrđenom rasporedu, a nalaganje badnjaka, zbog poštovanja epidemioloških mjera, ove godine neće saborno okupiti vjernike iz drugih crnogorskih gradova i krajeva. Bratstvo manastira će sa pripadnicima plemena Bajica i sa cetinjskim sveštenstvom blagosiljati badnjake ispred Cetinjskog manastira tokom Badnjega dana.

Sve vjernike koji ne žive na Cetinju, iz navedenih razloga, umoljavamo i dajemo očinski blagoslov da na Badnji dan i Božić ove godine ostanu u svojim gradovima i svojim domovima. Nema mjesta mržnji, neprijateljstvu i nepovjerenju. Svima nama je, vjerujemo, jednaka ljubav prema Bogu i prema otadžbini. To je blago koje su mudri domaćini uvjek umjeli da umnože i da na njemu grade temelj opštega napretka. Ako iskreno volimo Svevišnjega i ako vjerujemo da je zbilja, uz Božiju pomoć, i naša Crna Gora vječna, onda će se naši strahovi i razlike istopiti u ognju božićnog plamena, a na zdravlje, napredak i spasenje kako pravoslavnih vjernika tako i svih građana Crne Gore.

Saopštenje za javnost Mitropolije crnogorsko-primorske – Uprave Cetinjskog manastira

Cetinje, 5. 1. 2021. godine.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.