sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / MCP: Litije će kao i do sada biti mirne i nenasilne, NKT zloupotrijebljen kao štit Veljoviću

MCP: Litije će kao i do sada biti mirne i nenasilne, NKT zloupotrijebljen kao štit Veljoviću

Litije koje se od nedjelje ponovo organizuju biće mirne i nenasilne, ali će njeni učesnici biti čvrsti i odlučni u odbrani svojih vjerskih prava, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

„Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, po ko zna koji put, politički zloupotrebljeno od strane aktuelnog režima. Ovog puta je poslužilo kao štit direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću. Budući da je Protivteroristička jedinica bila zauzeta čuvanjem bagera po ulcinjskom zaleđu, neko je morao da priskoči u pomoć direktoru Veljoviću kad je uhvaćen u neistini da je na litijama zabilježen veći klaster zaraženih novim koronavirusom. To je, izuzetno neuspješno, učinilo pomenuto tijelo“, navodi se u saopštenju MCP.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je sinoć da je na više njihovih sjednica saopštavana procjena Instituta za javno zdravlje (IJZ) da je oko 70 inficiranih osoba prisustvovalo vjerskim okupljanjima, a da nijesu bile povezane na drugi način.

Veljović je juče između ostalog kazao da vjeruje da je organizator javnih okupljanja svjestan činjenice da je u ovom trenutku očuvanje zdravlja građana prioritet i da bi ova okupljanja podsticala tenzije i doprinijela stvaranju uznemirenja javnosti.

„Podsjećam javnost da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba, što nam govori da su javna okupljanja i dalje realna prijetnja i rizik po zdravlje građana“, kazao je Veljović.

Iz MCP navode da je procjena Insitituta za javno zdravlje (IJZ) „na koju se u svom saopštenju poziva NKT i tvrdnja Veljovića su sasvim očigledno različite“.

„Prva govori o vjerskim okupljanjima uopšte i o mogućem objašnjenju za oboljevanje 70 osoba, ne precizirajući čak ni da li su svi oni bili na istom okupljanju, a druga (Veljovićeva) je izričita i precizna – litija i klaster od 70 zaraženih, pojačana dodatkom „u samo jednom“, što je samo neuspješan pokušaj da se ostavi utisak da je takvih „litijskih klastera“ bilo više, što ne odgovara onome što je bila procjena IJZ“.

Iz MCP ističu da NKT „nije smio da se pridruži Veljoviću u ovom otvorenom napadu na Crkvu“.

„No, o tome neka misle svi njegovi članovi pojedinačno. Ovo je, najvjerovatnije, istuponoga političkog dijela tog tijela, kao što je i odluka o ograničavanju brojnosti javnih okupljanja umnogome politička i usmjerena na Crkvu, što primjećuju ugledni pravnici i mnogi u crnogorskom društvu. Inače, javni nastupi Veljovića uglavnom imaju prijeteći prizvuk, što je potpuno neprimjereno u demokratskom društvu za nekoga ko komanduje tolikim mnoštvom naoružanih ljudi. Što se Crkve, sveštenstva, monaštva i vjernika tiče, policija i njen direktor mogu da budu potpuno rasterećeni, naše Litije će imati karakter kakav su imale i prije posljednje epidemije – biće mirne i nenasilne, ali će njeni učesnici biti čvrsti i odlučni u odbrani svojih vjerskih prava, prava svoje Crkve i svojih Svetinja. Možda nemamo PTJ i NKT da nas brane, ali imamo istinu, pravdu i silu Božiju“, zaključuje se u saopštenju MCP.

Izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.