četvrtak , januar 21 2021
Početna / Vijesti / Društvo / MCP pisala Savjetu RTCG: Svake večeri u Dnevniku izloženi smo satanizaciji i govoru mržnje, a bez prava da odgovorimo

MCP pisala Savjetu RTCG: Svake večeri u Dnevniku izloženi smo satanizaciji i govoru mržnje, a bez prava da odgovorimo

„KONTINUIRANO DISKRIMINATORSKO I NEZAKONITO POSTUPANJE UREDNIŠTVA“

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) uputila je otvoreno pismo Savjetu RTCG.

U otvorenom pismu MCP navodi da su svake večeri u Dnevniku u pola osam Mitropolija, sveštenstvo i vjernici izloženi satanizaciji i govoru mržnje, a bez prava da odgovore.

Pismo prenosimo u cjelosti:

„Uvaženi Predsjedniče Savjeta RTCG, uvaženi članovi Savjeta RTCG, Mitropolija crnogorsko-primorska obraća se ovim javnim pismom u znak protesta zbog kontinuiranog diskriminatorskog i nezakonitog postupanja uredništva Televizije Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, njenom sveštenstvu i vjernicima u informativnom programu Javnog servisa – medija koji plaćaju svi građani Crne Gore i čija je prva i najveća dužnost informisanje u interesu sveukupne javnosti.

Mogli bi ovakav prigovor da Vam šaljemo svakodnevno jer se brutalna diskriminacija i manipulacija tako i dešavaju. Treba li da Vas podsjećamo da litije koje, u znak protesta zbog usvajanja bezakonog Zakona o slobodi vjeroispovjesti i koje traju od dana usvajanja, što je skoro mjesec dana, za TVCG se praktično ne dešavaju? Svake večeri u Dnevniku u 19.30č Mitropolija, sveštenstvo i vjernici izloženi su satanizaciji i govoru mržnje, a bez prava da odgovorimo. Najgore od svega je što Savjet RTCG, kao krovno tijelo, to dopušta i na to ne reaguje. Ipak, riješili smo da Vas i javnost obavijestimo o odnosu TVCG na veliki praznik Bogojavljenja koji su hiljade vjernika proslavile širom Crne Gore kojom prilikom je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Amfilohije, u Podgorici, na interesovanje svih medija odgovarao na pitanja o intervjuu Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Sekretarijat Mitropolije, prateći informativni program Javnog servisa, zabilježio je da je TVCG, u glavnim informativnim emisijama Dnevniku 1 i Dnevniku 2 od javnosti praktično sakrila stavove Mitropolita, ne objavivši ih ili uopšte ili u zanemarljivom trajanju. Naime, na Bogojavljenje, u Dnevniku u 15.30č TVCG prenijela je izvode iz intervjua gospodina Đukanovića, ali ne i odgovore Mitropolita, iako su to svi ostali mediji učinili i uprkos činjenici da je tema Đukanovićevih informacija bila crkvena. Niti jedna jedina sekunda odgovora Mitropolita na intervju Predsjednika koji je javnost tako dugo isčekivala. U nadi da će TVCG bolje postupiti u Dnevniku u 19.30č bili smo dodatno zatečeni. Naime, predsjednik Đukanović dobio je punih sedam minuta za iznošenje stavova koji su se ticali položaja Mitropolije, njene istorije, njenih vjernika i sveštenstva. Iznijeta je duga lista teza koje su nalagale odgovor Mitropolita ali je TVCG, na Đukanovićevih sedam minuta, Mitropolitu dala 26 sekundi. Sve ovo možete sami naći kao dokaz u snimku Dnevnika na portalu Javnog servisa pod datumom 19.1.2020. Ovaj primjer je samo sitna ilustracija tretmana koji Mitropolija ima u programu TVCG, koji se i dalje nastavlja.

Uravnoteženo izvještavanje ne postoji u programu TVCG kada je Mitropolija u pitanju. Javni interes da se čuje strana Mitropolije za TVCG ne postoji. Umjesto da Javni servis TVCG uređivačkom politikom, objektivno, uravnoteženo, kredibilno i pravedno informiše javnost, što joj nalažu svi akti, opšti i interni, dešava se sve suprotno. To traje godinama ali se, zbog osjetljivosti situacije i vremena u kojem se nalazimo, svjesna odgovornosti koju i sama ima, a u želji da se dijalogom dođe do svih rešenja, Mitropolija tek sada obraća Savjetu RTCG, ukupnoj crnogorskoj javnosti ali i međunarodnoj koja je zainteresovana za položaj Javnog servisa. Uredništvo TVCG i kroz naš primjer pokazuje da je suprotstavljeno svim međunarodnim obavezama države o prekidu prakse jednostranosti izvještavanja RTCG i konačno služenju svim građanima i njihovom pravu na objektivnu i pravovremenu informaciju.

Podsjetićemo Vas da je TVCG, u kontinuitetu kršila i, kroz navedeni primjer, krši član 9 Zakona o Nacionalnom emiteru i dužnost da, uz primjenu visokih standarda profesionalne etike i kvaliteta, bez bilo kojeg oblika diskriminacije ili socijalne različitosti, proizvodi i emituje programske sadržaje, koji:

1) obezbjeđuju prostor za otvoreno i slobodno izražavanje različitih mišljenja i stavova o pitanjima od javnog interesa;

2) održavaju različite ideje i religijska uvjerenja u društvu, radi jačanja razumijevanja i tolerancije i promovisanja multikulturalnog, multietničkog i multivjerskog karaktera Crne Gore.

Smatramo veoma očiglednim kršenje i unutrašnjih akata Principa razvoja RTCG koje je nedavno usvojio Savjet ali i ranijeg Pravilnika o programskim principima i standardima.

Prema Principima razvoja, TVCG, kao dio RTCG, dužna je da istinito informiše javnost o svemu i prema svim građanima CG, da mora biti prva u objavama i da nijedna informacija ne smije biti manipulativna. Uredništvo krši i obavezu da omogući povećanje nivoa razumijevanja sadašnje situacije u Crnoj Gori. Pitamo Vas i javnost kako sve ovo može biti ostvareno ukoliko uredništvo uporno diskriminiše i praktično od javnosti skriva stranu priče Mitropolije koja je baš ovih dana, brojem građana na litijama, potvrdila status institucije kojoj građani poklanjaju najveće povjerenje.

Kreatori radio i televizijskih programa krše profesionalne standarde ako kriju, zanemaruju, ili u neadekvatan kontekst stavljaju (plasiraju) informacije sa kojima se lično ne slažu.

Sve je jasno. Zakoni, akti i istina su na strani Mitropolije i njenih vjernika, većinskog dijela pravoslavnog stanovništva, a na strani ovakve uređivačke politike i njenih kreatora su manipulacija, neistina, neodgovornost prema državi i društvu jer, umjesto doprinosa dijalogu, oni stranu, bez koje dijaloga nema, satanizuju iz noći u noć, iz godine u godinu.

Zahtijevamo hitnu reakciju Savjeta RTCG i hitnu zaštitu temeljnih ljudskih prava građana, kao i njihovog prava na objektivnu i pravovremenu, uravnoteženu informaciju, bez obzira na to kakvih su vjerskih ili religijskih uvjerenja. Zahtijevamo da prekid nezakonite prakse zaživi svakodnevno, a ne samo u vezi ovim slučajem u Bogojavljenskim praznicima.

Tražimo reakciju i u ime građana zaštitu i od strukovnih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih organizacija OEBS, Savjeta Evrope i Evropske Unije.

Dokažimo zajedno, na ovom primjeru, spremnost da se izborimo za standarde, koji treba da nam budu vodilja u medijskom i uopšte društvenom djelovanju.

U uvjerenju da će profesionalna i lična odgovornost nadvladati lična ideološka i politička uvjerenja, ostajemo Vaši dobroželatelji“, navodi se u pismu.

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Bogojavljensko pogruženje 2021.

Na Bogojavljenje pogružavanje 24 vjernika u Pljevljima

Povodom praznika Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kada ga je Sveti Jovan Krstitelj  krstio u rijeci …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *