sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Mediji: Vučiću i Tačiju u Beloj kući predstavljen nacrt sporazuma, ako ne potpišu — sankcije

Mediji: Vučiću i Tačiju u Beloj kući predstavljen nacrt sporazuma, ako ne potpišu — sankcije

Prema navodima medija, sporazum daje dve mogućnosti: Korekciju granice ili „Zajednicu plus“, uz posebne zahteve Srbije – mogućnost koja je, prema izvorima, omiljena američkim posrednicima, piše „Bota sot“.

U drugim detaljima sa sastanka u Vašingtonu, navodi se da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gde su stranama ponuđena samo dve opcije, ili „uzmi ili ostavi“, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dve godine.

Korekcija granica ili „Zajednica plus“ su dve mogućnosti koje su ponuđene na prvom dvodnevnom sastanku u Vašingtonu, na sastanku Hašima Tačija i Aleksandra Vučića.

Štaviše, od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju priznanja do juna. Takođe, jun ove godine je rok za konačno postizanje „sporazuma između Kosova i Srbije“.

Format razgovora o konačnom sporazumu biće održan na nivou predsednika sa timovima koje će sami birati. Stranama je takođe ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada se bude blizu sporazuma

Na ovom sastanku Tačiju i Vučiću je rečeno da će „strane koje nisu spremne da potpišu sporazum imati višestruke sankcije SAD“.

Hašim Tači je na konferenciji za štampu na kojoj je sastanak najavljen, rekao da je „sastanak u Beloj kući kritični i dramatični zaokret“ i dodao  da je „Amerika konačno preuzela dijalog između Kosova i Srbije“ i da „to želi da završi u kratkom roku“.

 

izvor: sputnik

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.