četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Milatović: Novi paket pomoći sadrži poreske olakšice, veće subvencije, očuvanje radnih mjesta

Milatović: Novi paket pomoći sadrži poreske olakšice, veće subvencije, očuvanje radnih mjesta

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je da će u fokusu novog paketa podrške privredi za prvi kvartal ove godine biti pomoć najugroženijim građanima i sveobuhvatnija podrška privredi. On je kazao i da će Vlada novi paket usvojiti do kraja januara.

“Nakon što Agencija za zaštitu konkurencije ocjeni Prvi i Treći paket podrške, steći će se uslovi za ocjenu i realizaciju novog paketa podrške za prvi kvartal 2021. godine. Očekujemo da će ovaj paket biti usvojen na Vladi najkasnije do kraja ovog mjeseca. Novi paket podrške je pripremljen zahvaljujući inputima i preporukama koje su dobijene od privrednih udruženja u periodu od održavanja inicijalnog sastanka 18. decembra prošle godine do danas a koji su dalje detaljno analizirani u intezivnoj komunikaciji među različitim resorima”, kazao je Milatović na sastanku sa privrednicima.

Mjere

Novim paketom podrške za prvi kvartal, kako je rekao Milatović, predviđa se snažnija podrška cjelokupnoj privredi kroz različite vrste poreskih olakšica, jači intezitet subvencija na zarade uz proširen opseg djelatnosti na one koji su u prethodnom periodu pretrpjeli najveće gubitke.

“Zadržavanje radnih mjesta, ali i podsticanje novog zapošljavanja, jedan je od prioritetnih ciljeva koji se žele postići mjerama ovog paketa. Dodatno, ovim paketom ce biti podržani i nezaposleni, penzioneri, korisnici prava na lične invalidnine, korisnici materijalnog obezbjeđenja, a predviđena je i posebna podrška koja je namijenjena zdravstvenim i prosvjetnim radnicima. Takođe, poseban set mjera pripremljen je za podršku sektorima turizma i ugostiteljstva kao i sektorima poljoprivrede i ribarstva. Dio paketa čine i preporuke lokalnoj samoupravi, Investiciono-razvojnom fondu, Centralnoj banci  kako bi se razmotrile mogućnosti za dodatnu i efikasniju podršku građanima i privredi”, naveo je Milatović.

On očekuje da će nove mjere, u sinergiji sa trenutnim epidemiološkim, dodatno doprinijeti normalizaciji privredne aktivnosti i zasigurno pomoći ekonomskom oporavku Crne Gore.

“Prvi kvartal je tradicionalno izazovan i u redovnim uslovima poslovanja ali smo se zaista potrudili i vodili principom da podršku usmjerimo ka onim ciljnim grupama koje su bile posebno iscrpljene u prethodnom periodu”,istakao je Milatović.

Izvor: CdM

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.