ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Miličić: Odluka o zaduženja iz 2010 – političko-pravni marifetluk ili finansijski zločin?

Miličić: Odluka o zaduženja iz 2010 – političko-pravni marifetluk ili finansijski zločin?

 

Direktor Dejan Miličić odgovorio političkim partijama koje „poentiraju“ na račun finansijske krize u LJE RT Pljevlja

IMPROVIZACIJE  –  OD TONA DO KROVA

Hvala svim pojedincima i političkim subjektima koji se zalažu za ostvarenje ekonomsko-socijalnih prava zaposlenih u RT Pljevlja. Dužan sam, gospodo iz svijeta politike, da vas upozorim da odsjek za medije OEBS-a u Crnoj Gori realizuje projekat zaštite novinara od nasilja, a neki dijelovi saopštenja mogu se podvesti pod nasilje nad novinarima i pod kršenje Zakona o elektronskim medijima.

Ukoliko smo spremni da prihvatimo imperativ demokratskog svijeta za nezavisnim medijima – apelujem da bez ironije i bez  političkih poena komentarišete stanje u RT Pljevlja, posebno kad novinare dovodite u neprimjeren kontekst da su „trčali za predsjednikom“ kao što se kaže u saopštenju Pokreta za Pljevlja ili „nestručnost menadžmenta“ u saopštenju SNP.

Podsjetiću Vas, gospodo, da ste previdjeli  da su svih deset godina od osnivanja – ekipe RT Pljevlja stigle i uredno ispratile svaku aktivnost lokalne uprave, a politička struktura vlasti se mijenjala.  Ono u čemu se sve vlasti podudaraju, po mom ličnom uvjerenju, jeste to da nezavisni medij nije preporučljiv.

Previđate da sam, kao član „nestručnog menadžmenta“ zatekao dug za opremu iz 2012. u destinama hiljada evra, dug za poreze i doprinose na plate zaposlenih  u stotinama hiljada evra; zaboravili ste kakav je bio ton i kakav je bio krov. Samo na opravci krova iz sopstvenih sredstava uštedjeli smo Budžetu Opštine PV  200.000 evra;  za dvije godine svaki novinar je dobio novi personalni računar, nabavljena je nova oprema u montaži i realizaciji – ukupne vrijednosti oko 35.000evra, uglavnom zahvaljujući Rudniku uglja, Ministarstvu finansija i sopstvenim sredstvima. Zaboravili ste kakav je na kraju 2015. godine bio ton, a kakav je bio krov. Zaboravili ste voditeljku jutarnjeg programa sa kišobranom i  sa posudama za skupljanje kišnice.

Pri tom vas, gospodo iz Pokreta za Pljevlja i SNP, podsjećam da ovo odgovaram samo iz profesionalne obaveze prema gledaocima, jer prema Zakonu o elektronskim medijima odgovaram jedino Savjetu LJE RT Pljevlja. Svoja prava iz Zakona o elektronskim medijima, naročito kada je u pitanju struktura programa možete ostvariti dopisima Komisiji za pritužbe gledalaca i slušalaca.

Ako je napravljen rekordan gubitak u 2016, napravljeni su i rekordni rezultati kada je u pitanju sopstveni prihod od usluga i marketinga, kao i prihod od donacija. Djelimično u sopstvene uspjehe uvrstiću i potpisivanje ugovora o pružanju javnih usluga za period 2018-2020, pogotovu kada se iznos od 251.773.000evra za 2018. godinu uporedi sa recimo sredstvima za za 2011. koja su isplaćena u 2013. Ostaje mi dilema kakao su zaposleni u LJE RT Pljevlja – uopšte živi; kako su preživjeli poslednju deceniju.

Za dvije godine koliko sam na čelu LJE RT Pljevlja povremeno sam odvajao vrijeme da analiziram realizaciju Odluke o zaduživanju JRDS RT Pljevlja iz 2010.  i najadalje što sam otišao jeste moje saznanje da se radi o osmogodišnjem političko-finansijskom marifetluku – sa elementima finansijskog zločina prema zaposlenima.

Rekordan gubitak za 2016. od 117.000e bio bi daleko veći da nije bilo ovih poslovnih rezultata „nestručnog menadžmenta“, a gubitak je  najvećim dijelom posledica pogubne pravno-finansijske prakse od 2010. počete Odlukom SO Pljevlja  o zaduživanju JRDS RT Pljevlja, koja je izglasana i glasovima političkih partija kojima vi pripadate ili ste pripadali 2010. U tom smislu zamoliću Vas da politički uticajem u SO Pljevlja doprinesete formiranju komisije koja bi utvrdila finansijske efekte realizacije ove Odluke, na osnovu čega bi uslijedila odgovarajuća finansijska politika osnivača prema emiteru.   

LJE RT Pljevlja

Dejan Miličić, direktor

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.