sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Ministarstvo poljoprivrede potražuje dio opreme „Vektre Jakić“ zbog nevraćenog kredita

Ministarstvo poljoprivrede potražuje dio opreme „Vektre Jakić“ zbog nevraćenog kredita

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je pred Privrednim sudom postupak oduzimanja zaloge, odnosno dijela opreme od pljevaljske kompanije “Vektra Jakić”, jer im nije vratila kredit, pišu Vijesti.

Navedeno je da kredit nije vraćen Ministarstvu uprkos opomenama. Iz kabineta ministra poljoprivrede Milutina Simovića nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” koliko je potraživanje od “Vektra Jakić” i zbog čega su pokrenuli postupak preuzimanja zaloge nad opremom ove kompanije. Nije odgovoreno ni kolike su dospjele obaveze “Vektra Jakić”, koliko je iznosio ukupan kredit i da li se radi o spornom zaduženju iz Abu Dabi fonda za koji je garantovala država.

“Vektra Jakić” je bila u stečaju kada je država počela da pregovara sa Abu Dabi fondom o kreditu, i dugovala je državi za poreze i doprinose 2,5 milliona eura. Kompanije je iz ovog programa, koji je tada vodio ministar Petar Ivanović, u decembru 2015. dobila kredit od tri miliona dolara za pokretanje fabrike peleta.

Postupak preuzimanja zaloge pred Privrednim sudom je specifičan postupak i u slučaju da sud postupi po zahtjevu države, odnosno, Ministarstva poljoprivrede, biće neophodno i sravnjenje dužničko – povjerilačkih odnosa među strankama.

Poreska uprava je, potvrđeno je “Vijestima“, uspjela da naplati 227.471 euro od “Vektre Aviotion”, druge kompanije Dragana Brkovića koja je u stečaju od jula 2014. godine na zahtjev CKB-a, odnosno OTP Faktoringa.

Poreska uprava je svoje potraživanje prijavila u zakonskom roku i uspjela je u periodu od marta do novembra 2019. godine da ga naplati u cijelosti.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.