petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Ministar sindikatima: Povećanje plate u trećem ili četvrtom kvartalu

Ministar sindikatima: Povećanje plate u trećem ili četvrtom kvartalu

Povećanje plata može se očekivati krajem godine odnosno u trećem ili četvrtom kvartalu i to kroz izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, kazao je novinarima ministar finansija Novica Vuković, komentarišući zahtjeve sindikata prosvjetara, zdravstva, uprave i pravosuđa.

ministar finansija Novica Vukovićministar finansija Novica Vuković (Foto: gov.me)

Vuković je kazao i da se Vlada ne bavi favorizovanjem pojedinačnih oblasti iz javne uprave, pa će pitanje svih tih povećanja biti riješeno kroz Zakon o zaradam, na čemu se već radi.

“Na taj način, kroz sve strategije i politike koje treba da se sprovedu u ovoj godini, će se napraviti adekvatna politika zarada i jednostavno će biti na opšte zadovoljstvo i kolega iz javne uprave, građana Crne Gore, a i same državne uprave. Dakle, mi govorimo ovdje o strpljenju, negdje govorimo o trećem, četvrtom kvartalu i to je molba sindikatima bila. Sa druge strane, njima je ostavljeno na prihvatanju ovako fer pristupa, da li će na taj način usporiti institucije u kojima se nalaze i nastaviti sa svojim aktivnostima koje su nazvali štrajkom?”, kazao je ministar Vuković.

Pojasnio je i da je MUP na drugi našin ispregovarao svoje koeficijent.

“Mi govorimo o onome što EU traži od nas u jednom odgovornom ponašanju, na način da ne jačavamo javni dug, da deficit države ne raste na godišnjem nivou, a ovo iziskuje apsolutno suprotno ponašanje toga. Zato je apsolutno jasno, transparentno sve”, naveo je Vuković.

Kaže i da su pojedine klauzule u granskim kolektivnim ugovorima diskutabilne te da su različito ispregovarane kod različitih sindikata.

“I onda na taj način bismo napravili segregaciju još veću, a to nije cilj, nego upravo fer raspoređivanje zarada”, pojasnio je Vuković.

Ponovio je da se povećanje zarada može očekivati u trećem ili četvrtom kvartalu i pozvao sindikate na strpljenje.

“Sada ostaje zaista na koji način će se oni odrediti u cijelom ovom sistemu, ali da ne kažemo sve aktivnosti koje smo imali, kad god su poželjeli, bili su prihvaćeni sa naše strane da razgovaramo”, poručio je Vuković.

Prosvjetni radnici da budu strpljivi do programa Evropa sad 2

Premijer Milojko Spajić kazao je da bi prosvjetni radnici trebalo da vjeruju Vladi i da budu strpljivi do sprovođenja programa Evropa sad 2.

On je rekao da cijene prosvjetne radnike i da razumiju teški položaj u kome se oni nalaze.

“Svjesni smo i jako loših rezultata PISA testiranja učenika, koji su zabrinjajući, tako da moramo se pozabaviti dubokom reformom prosvjete”, dodao je Spajić.

On je kazao da je zdravstvo bilo prioritet kada su sprovodili program Evropa sad 1, a da su sada prosvjeta, poreska uprava i mnoge druge zapostavljene djelatnosti.

„Treba da vjeruju novoj Vladi. Mislim da smo dali mnogo rezultata za dva i po – tri mjeseca. Ovo je samo početak. Ne samo prosvjetari, nego i svi građani Crna Gora mogu da očekuju jednu vrlo svijetlu godinu”, dodao je Spajić.

On je kazao da nema potrebe za žurbom, prijetnjama i ucijenama.

“Mislim da je ova vlada potpuno okrenuta interesima svih građana, uključujući prosvjetare”, rekao je Spajić.

Komenatrišući zahtjeve Sindikata javne uprave i pravosuđa za uvećanje zarada za deset odsto, kao i zahtjeve srednje medicinskog kadra, Spajić je kazao da neće biti podizanje bruto zarada, jer je to inflatorno.

On je rekao da je bolji način podizanja neto zarada, kao što su uradili 2022. godine sa programom Evropa Sad 1.

“Zato što je povećanje bruto zarada trošak za poslodavca. Čim je nešto trošak za poslodavca, a podigne se, znači poslodavac mora dići cijene. Ali ako se podigne neto zarada, trošak za poslodavca se ne podiže”, pojasnio je Spajić.

On je kazao da je podizanje neto, a ne bruto zarade, princip kojem Vlada treba da djeluje.
Spajoć je ocijenio da je prethodna vlada napravila veliku grešku podizanje bruto zarada jer su podigli inflaciju na taj način.

“Mi ne želimo to da radimo. Želimo da podižemo zarade na način da se ne provocira dalja inflacija i mislimo da je to pravi način za podizanje standarda stanovništva”, rekao je Spajić.

On je dodao da će neto zarade biti vrlo brzo povećane. “Znate rokove za sprovođenje programa Evropa sad 2. Mislim da je sve jasno”, rekao je Spajić.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.