subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović smijeniće 24 direktora zdravstvenih ustanova

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović smijeniće 24 direktora zdravstvenih ustanova

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović smijeniće 24 direktora zdravstvenih ustanova, koji su bili na funkcijama više od dva mandata i koji su izabrani bez raspisivanja konkursa u septembru ove godine, što je omogućeno usvajanjem izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti u parlamentu. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za „Dan” da ih je ministarka informisala da će novi konkursi za izbor direktore većine ustanova biti raspisan 4. januara. Borovinić Bojović smijeniće direktore koji su više od dva mandata na funkciji: direktora bolnice u Nikšiću Iliju Ašanina, direktora bolnice u Brezoviku Gordanu Reljić, direktora Doma zdravlja Podgorica Nebojšu Kavarića, direktora bolnice u Beranama Budimira Dabetića, direktora Doma zdravlja Berane Zuhru Hadrović, direktora Doma zdravlja Ulcinj Pavla Marnikovića, direktora barske bolnice Dragoslava Tomanovića, direktoricu Opšte bolnice Bijelo Polje Biserku Bulatović, direktora Doma zdravlja u tom gradu Majdu Dobardžić, direktora Doma zdravlja Plav Omera Šahmanovića, direktora Doma zdravlja Pljevlja Ilhana Turumovića, direktoraDoma zdravlja Budva Vesnu Vučetić, direktora Doma zdravlja Kotor Igora Kumburovića i direktora Zavoda za transfuziju krvi Gordanu Rašović. Osim direktora koji su preko dva mandata na toj funkciji, ministarka je najavila da će „pod skenerom” biti i čelnici ustanova koji su imenovani poslije izbora bez raspisivanja konkursa.

Krivakapićeva je kazala da su od Borovinić Bojović zatražili da im se plate povećaju kroz povećanje koeficijenata zarada u Granskom kolektivnom ugovoru.

– Svi direktori ustanova koji su početkom ove godine postavljeni za v.d. direktora, a kasnije bez konkursa izabrani ili su na čelu ustanova više od dva mandata biće smijenjeni. Na to smo i mi upozoravali, potrebni su mlađi ljudi koji će unaprijediti i kontrolisati rad u ustanavama po dubini. Ministarka je rekla da će nastaviti da obilazi ustanove i razgovara sa medicinskim radnicima, ne samo sa dirketorima. Na naš zahtjeve da se uvećaju zarade svih medicinskih radnika, dobili smo uvjeravanje da će to tražiti od Ministarstva finansija predlogom budžeta, koji će biti usvojen u februaru ili martu. Očekujemo da Ministartsvo finansija uradi analizu troškova i da se nađe novca za povećanje plata medicinskim radnicima. Ministarka je saopštila da je uhvaćen poslednji voz da se uplati 100.000 eura za garancije za nabavku vakcina protiv virusa korona, koje se očekuju u januaru i februaru – ističe Krivokapićeva.

Ona navodi da ih je ministarka obavijestila da je zatekla haotično stanje u sistemu i da medicinskim radnicima i zaposlenima u resoru predstoji ogroman rad.

Iz ministarstva je saopšteno da se ministarka zdravlja Borovinić Bojović sastala juče i sa predstavnicima Sindikata doktora medicine.

– Razmijenjena su iskustva o dosadašnoj saradnji, koja je bila na nezavidnom nivou i konstatovan je veliki prostor za unapređenje i bližu povezanost strukovnog udruženja i Ministarstva zdravlja, kao kreatora politika – navode u saopštenju.

Skupština je juče rano ujutru usvojila dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima je predviđeno da direktorima zdravstvenih ustanova prestaje mandat ukoliko su tu funkciju obavljali više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima.

Dopune Zakona usvojila je parlamentarna većina koja ih je i predložila. Propisano je da će se izbor direktora zdravstvenih ustanova, čije je osnivač država, a kojima je prestao mandat u skladu sa ovim zakonom, izvršiti u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu.

Kako se navodi, ranijim ciljanim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti pravničkom „gimnastikom”, omogućeno je da pojedini direktori zdravstvenih ustanova budu na tim pozicijama i više od dva mandata.

– Ovim dopunama će se precizirati pojedine odredbe zakona i onemogućiti kršenje odredbe da isto lice može biti direktor zdravstvene ustanove najviše dva puta – navodi se u obrazloženju.

Dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti predložili su poslanici Branka Bošnjak, Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Dragan Ivanović i Miloš Konatar.

Itvor „Dan“

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prognoza za vikend: Danas sunčano, u nedjelju moguća kiša

U Crnoj Gori danas će biti toplo i sunčano. Na sjeveru će jutro biti svježe, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.