subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo prosvjete otvorilo SOS liniju za prijavu nasilja u školama

Ministarstvo prosvjete otvorilo SOS liniju za prijavu nasilja u školama

MINISTARSTVO PROSVJETE UZ PODRŠKU UDRUŽENJA „RODITELJI“ POKRENULO NOVI SISTEM BORBE PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sa predstavljanja je poručeno i da roditelji moraju preuzeti odgovornost za ponašanje djece, kao i svi ostali nadležni organi mjere iz svoje nadležnosti.

“Imao sam potrebu da vam u direktnom kontaktu pojasnim koliko je tema vršnjačkog nasilja značajna za Ministarstvo, koliko u tom dijelu očekujemo od škola, te koliko ćemo školu u narednom periodu smatrati odgovornom za oglušivanje o ovaj problem koji može da ostavi trajne posljedice na dijete. Ali sam isto tako imao potrebu i da javno pošaljem poruku da škola nije ostrvo”, naglasio je ministar.

Dodao je da zahtijevaju da se roditelj odazove kad je pozvan u školu zbog vršnjačkog nasilja čiji je vinovnik njegovo dijete.

“Očekujemo da Centar za socijalni rad isprati do kraja ambijent u kome se kreću djeca koja su u riziku od socijalno neprihvatljivog ponašanja. Vjerujemo da će policija, kao i uvijek do sada, odraditi svoj dio posla. I u toj situaciji, kada svako radi svoj dio, školi je mnogo lakše da reaguje. A i Ministarstvu, ukoliko se škola ogluši o svoje obaveze”, poručio je Šehović.

Direktorica Udruženja “Roditelji” Kristina Mihailović, koja je i članica nacionalnog tima protiv nasilja u školama, podržala je mjere, rekavši da su one pokazatelj da državni organi i nevladine organizacije mogu ozbiljno i kvalitetno da sarađuju.

“Udruženje “Roditelji” se vršnjačkim nasiljem bavi posljednjih godina, a sa Ministarstvom prosvjete od početka 2018. godine. Zajednički smo sprovodili niz aktivnosti, koje su dovele i do ovog programa koji se danas predstavlja, ali i do Nacionalnog akcionog plana djelovanja protiv vršnjačkog nasilja, koji ćemo uskoro predstaviti. Vjerujem da ćemo uz sve te aktivnosti imati značajno unaprijeđen ambijent koji prepoznaje odgovornost svih strana i zna kako da odgovori na vršnjačko nasilje”, rekla je Mihailović.

Poručila je da će njihovo zalaganje i dalje biti usmjereno i na roditelje i njihovu odgovornost.

“Sistemski ćemo obezbjeđivati podršku roditeljima kada ne umiju sami, ali se moramo baviti situacijama bježanja od odgovornosti od strane roditelja”, naglasila je direktorica Udruženja “Roditelji”.

Program je, kako je rečeno na sastanku, bio predviđen za predstavljanje naredne godine, uz kampanju koja je planirana takođe od naredne godine, ali je, u svijetlu nekoliko nedavnih slučajeva nasilja, odlučeno da bude predstavljen danas.

“Program je oročen na period od 2019. do 2021. godine. U skladu sa tim dokumentom, pri Ministarstvu prosvjete formiran je trajni tim za praćenje pojave nasilja i vandalizma, koji će se sastajati kvartalno ili po potrebi. Zadatak tima je da kontinuirano analizira podatke o pojavama nasilja, predlaže i preduzima odgovarajuće aktivnosti, a članovi su kako predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva rada i socijalnog staranja, tako i predstavnici Udruženja “Roditelji”. Dodatno, u svim školama u toku je formiranje tima za bezbjednost. Do sada su timovi postojali u dijelu škola, a do kraja godine u svim”, navode u Ministarstvu.

Otvorena je i SOS linija direktno u Ministarstvu prosvjete, a zadužena je i osoba koja će primati pozive.

“Takođe, imenovana je i osoba u Zavodu za školstvo koja će se baviti upravo vršnjačkim nasiljem. Broj telefona će biti promovisan Kampanjom od januara. Do kraja ove godine obaveza škola biće da u informacioni MEIS sistem unose informacije o slučajevima nasilja i počinjenim štetama, kao i preduzetim mjerama. Time se kreira značajno ažurnija evidencija nego što je to bilo ranije, kada su škole podatke dostavljale mailom. Novi sistem će omogućiti automatski pristup Ministarstva podacima koje škole unesu u MEIS”, dodaju u resoru prosvjete.

Biće izmijenjeni statuti škola, a njima će se pojačati odgovornost direktora u slučajevima neadekvatne reakcije na vršnjačko nasilje i to će biti jedan od uslova za razrješenje.

“Ono što je značajna novina jeste i činjenica da je u toku naredne godine planirano angažovanje 30 osoba koje će se baviti suzbijanjem vandalizma i nasilja u škola u onim školama koje, uslovno rečeno, možemo nazvati kritičnim zbog samog broja učenika ili drugih rizičnih faktora. Već su pokrenute procedure razvijanja posebne kvalifikacije za njih, jer su to ljudi koji osim fizičke zaštite objekata rade u blizini djece i samim tim moraju imati posebne vještine”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

U toku su i izmjene pravilnika u koji se odnosi na vaspitne mjere učenicima.

“Ministarstvo je sklono rješenjima da se snimanje neprimjerenog materijala u školi i njegovo distribuiranje kvalifikuje težom povredom dužnosti učenika”, ističu u tom resoru i dodaju da će se detalji znati narednih dana, te da nije zaboravljen ni digitalni aspekt ovog problema.

Dodatno, čas odjeljenjske zajednice (ČOZ) se realizuje jednom sedmično za učenike od četvrtog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole.

“Na ovim časovima, odjeljenjski starješina, između ostalog, analizira vaspitne i nastavne rezultate odjeljenja, brine se o rješavanju vaspitnih i drugih problema pojedinih učenika. Upravo su teme iz oblasti nasilja i vandalizma date kao teme za ČOZ u inoviranom upustvu na ovu temu, koje će biti poslasto školama”, kažu u Ministarstvu prosvjete.

Šehović ukazuje da je statistički gledano vršnjačko nasilje, prema posljednjim istraživanjima, u padu.

“Međutim, posljednji slučajevi kojima smo svjedočili, šalju nam jasnu poruku: društvo nam je pred velikim ispitom, na kome ne smijemo pasti. A ako svi preuzmemo odgovornost, a Ministarstvo to čini, nadam se i da nećemo”, zaključio je Šehović.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prognoza za vikend: Danas sunčano, u nedjelju moguća kiša

U Crnoj Gori danas će biti toplo i sunčano. Na sjeveru će jutro biti svježe, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.