sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala građane Crne Gore da izađu na predsedničke izbore

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala građane Crne Gore da izađu na predsedničke izbore

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC pozvala je građane Crne Gore da izađu na predsedničke izbore u nedelju.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC pozvala je sve vernike u Crnoj Gori, kao i sve ljude dobre volje koji su spremni da čuju taj poziv, da ostvare svoja građanska i politička prava i izađu na glasanje na predstojećim predsedničkim izborima.

Mitropolija u saopštenju ocenjuje da je važno i odgovorno da svi, slobodno, civilizovano i razumno, uzmu učešće u izbornom procesu, ostvarivanjem svog biračkog prava.

„Imamo priliku da demokratski i legitimno, pružimo nesebičan doprinos sveukupnom razvoju crnogorskog društva i ne dozvolimo da se Crna Gora, ni za jotu vrati unazad. U period nestabilnosti, represije, narušavanja mira i ustavnog poretka, duboke duhovne i političke krize, koja je svojevremeno kulminirala sukobom prevaziđene, bivše vlasti sa pravoslavnom verom, blagočestivim narodom Crne Gore i Ustavom države“, ističe se u saopštenju.

Mitropolija navodi da sa žaljenjem i zabrinutošću konstatuje da „političke snage koje su do 2020. godine vodile državu, i koje su najodgovornije za pomenutu krizu, i dalje ne napuštaju anticrkvenu retoriku, klevetajući Crkvu i nastojeći da se podele u narodu koje su sami izazvali još više prodube“.

Mitropolija naglašava da u predstojećem političkom procesu niko od njegovih aktera, pojedinačno ili partijski, ne može imati osnova ni ekskluzivnog prava da se poziva na podršku Crkve kao svenarodne institucije, prenosi Tanjug.

„Sa druge strane, ukupno gledano, svi oni koji se bore za prevazilaženje gore navedenih anomalija, štetnih po društvo, a opasnih po Crkvu, imaju naš blagoslov za svoja pregnuća“, naglašava se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolija apeluje na sve ljude, i birače i one koji će biti birani, da tokom ovih izbora ne podlegnu iskušenju manipulacija, pritisaka i ucena, koje, kako se navodi, „unižavaju ljudsko dostojanstvo i ugrožavaju verodostojnost izražene narodne volje“.

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta.

Izvor-rt.balkan rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.