nedelja , jun 7 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Mitropolija: Naši ljekari ovih dana pokazuju istinsko bratoljublje

Mitropolija: Naši ljekari ovih dana pokazuju istinsko bratoljublje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE I EPARHIJA BUDIMLJANSKO-NIKŠIĆKE I MILEŠEVSKE

Cetinje, 3. april 2020.

 

Braćo i sestre i draga djeco duhovna,

U petoj nedjelji posta, koju po crkvenoj tradiciji još zovemo i gluvna nedjelja, nalazimo se u ”gluvo doba” našeg velikoposnog podviga. To je doba molitvene tišine i umnožavanja duhovnoga truda i pažnje – pred predstojeće vrijeme Gospodnjih stradanja i Njegovog preslavnog vaskrsenja.

Sa tim se, ove godine, a po Božijem dopuštenju, poklapa i neviđeno iskušenje prijeteće pandemije virusa COVID 19, koje je zahvatilo cio svijet, pa i našu Crnu Goru. Broj zaraženih osoba se iz dana u dan povećava, a samim tim i mjere nadležnih državnih i zdravstevnih institucija su sve strožije – u pogledu narodnog kretanja i sabiranja na jednom mjestu. Ono što, međutim, Crkva, kroz dvijehiljadegodišnju istoriju, kroz sva stradanja i patnje, lične i kolektivne, nije zaboravila, a što i danas, pri ovom svečovječanskom stradanju svjedoči jesu riječi istine Hristove: ”Ja sam hljeb živi koji siđe s neba, i hljeb koji ću ja dati tijelo je moje, koje ću ja dati za život svijeta… Koji jede moje tijelo i pije moju krv ima život vječni, i ja ću ga vaskrsnuti u posljednji dan”. (Jn. 5, 51.54) Već su onda neki od njegovih slušalaca rekli: ”Ovo je tvrda besjeda” (Jn. 6, 60) i ”tada mnogi od učenika njegovih otpadoše i više ne iđahu za njim” (Jn. 6, 66). Da je ta besjeda zaista tvrda potvrđuje činjenica što i danas mnogi ne samo da ne idu za njim nego ga i pljuju i na isti krst prikivaju, kao nekada jevrejske starješine, upravo zato što je sebe proglasio za Sina Božijeg i Hljeb Života. No, na pitanje Hristovo dvanaestorici apostola: ”da nećete i vi da idete”?  Apostol Petar u ime njih i u ime svih Hrišćana do današnjeg vremena odgovara: ”Gospode, kome ćemo otići? Ti imaš riječi života vječnoga.” (Jn. 6, 67-68)

Zato vas i mi sve, očinski pozivamo, da, pored te nepokolebive vjere u Hrista kao Hljeb vječnog života, ovogodišnje čekanje vaskršnjih praznika, pored utvrđenog molitvenog i velikoposnog pravila, brinući o zdravlju duše, provedemo i u disciplini koju nalažu kompetentne zdravstvene službe za zdravlje tijela. Pred nama su još tri nedjelje do Vaskrsa. Provedimo ih u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima, većinom u svojim domovima, pred svojim porodičnim ikonama, sa zažegnutim tamjanom i kandilom, i sa molitvenikom i Svetim Pismom – u rukama. Pretvorimo svoj dom u hram Božiji, a svoje srce i dušu u obitalište Duha Svetoga, kroz oslobođenje od bogomržnje i bratomržnje, zavisti, zlobe i svake nečistote duhovne i tjelesne. Nije slučajno da je apostol Pavle nazvao porodicu ”domaćom crkvom”.

Sveštenici će naći načina, u dogovoru sa organima javnoga reda, da opštenarodne molitve, služe u hramovima, privremeno – bez prisustva većine naroda. Imena svih živih i umrlih, pa i svakoga od vas, biće na tim službama pomenuta. Na svakoj Liturgiji se molimo ”za život svijeta i spasenje”, ”za bolesnike”, prinosimo ”ovu razumnu službu za vaseljenu, za svetu, sabornu i apostolsku Crkvu, za prisutne i opravdano odsutne… za svaku zemlju i grad, za patnike, putnike, zarobljenike, sužnje, prognanike”. Prinosimo darove ”radi svih i za sve”. S tim u vezi, a i vezano za druge duhovne potrebe vaše, posebno za Sveto Pričešće – molimo vas da budete u  kontaktu sa nadležnim parohijskim sveštenikom, po čijim duhovnim uputstvima vodite vaš duhovni život u danima pred nama. Blagodareći razvoju savremene tehnike, veliki broj crkvenih službi moći ćete ovih dana pratiti kako putem interneta, tako i putem programa Radija Svetigore i Mileševe, naših eparhijskih sajtova, Televizije Hram, kao i preko medija drugih pomjesnih Pravoslavnih Crkava.

Pojačajmo svoje molitve u ove velikoposne dane, i pokažimo hrabrost, smirenje, ljubav  i strpljenje koji su nas krasili u danima održavanja svenarodnih litija, i koji su bili prva i najvažnija odlika naših svetih i blagočestivih predaka, od kojih smo i naslijedili ovu vjeru u besmrtnost i vječno ljudsko dostojanstvo. Neka naše rasuđivanje bude u skladu sa onim Hristovim: ”Ja sam Put, Istina i Život” (Jn. 14, 6) i ”Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za bližnje svoje (Jn. 15, 13), kao i sa onom drevnom i osveštanom istinom ispovjedanja vjere ”Čekam vaskrsenje mrtvih”! Upravo je post onaj koji nas uči toj samožrtvenoj ljubavi, koja je lijek od svakog virusa, pa i od ovog dopuštenog od Boga ne bi li se ljudi pokajali i izliječili od opake samoživosti i vjere u smrt i ništavilo.

Budimo uvjereni da će svaki naš trud, sproveden sa blagoslovom i poslušnošću, pogotovo naše bogoljublje i bratoljublje, koje naši ljekari i medicinski radnici ovih dana, kao i vazda, nesebično pokazuju, Gospod stostruko umnožiti u danima koji su pred nama, daj Bože i vavijek vijeka. Bog će dati, da sve bude dobro, i da se, po ko zna koji put, Život pokaže jačim od smrti.

Pozdravljamo vas pozdravom vjere, nade i ljubavi:

Hristos vaskrse!

 

izvor: mitropolija

mcp

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

vektra-jakić

Brković od jula ne smije da siječe šumu

Vektra Jakić, čiji je vlasnik Dragan Brković, 30. juna će izgubiti svaku mogućnost da vrši …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *