nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Mjere podrške Vlade CG: Odlaganje otplate kredita, odlaganje uplate poreza…

Mjere podrške Vlade CG: Odlaganje otplate kredita, odlaganje uplate poreza…

NEGATIVNI EKONOMSKI EFEKTI EPIDEMIJE KORONAVIRUS

Na sjednici Vlade danas je jedina tačka dnevnog reda bila predlog mjera fiskalne politike kao reakcija na negativne ekonomske efekte epidemije koronavirusa.

Premijer Duško Marković je predstavio fiskalne mjere:

  • Prva mjera je odlaganje otplate kredita kod svih banama mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnom fondu u trajanju od 90 dana.
  • Odlažu se uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno zakonu o reprogramu
  • Kreranje nove kreditne linije IRF namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzetnika do maksimalnog iznosa po korisniku 3 miliona eura.
  • Obezbjeđivanje jednokratne pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 eura. Opredijeljeno milion eura.
  • Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u vlasništvu države na 90 dana.
  • Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima… Preporuka lokalnim upravama da urade isto.
  • Članovi Vlade uplatiće po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti
  • Ograničavanje i kontrola budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za fiunkcionisanju zdravstvenog sistema.
  • Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u visini avansa. Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni.
  • Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede, odnose se i na privredna društva koji su osnivači crnogorskih medija. Uputili smo preporuku Agenciji za elektronske medije, odnosno Ministarstvu kulture da pronađu način i na period od 90 dana elektronske medije oslobe plaćanja naknade, a štampanim medijima omoguće konkursna sredstva koja će tematski biti usmjerena na društveno djelovanje.

„Ne mogu ovu bitku dobiti samo zdravstveni radnici. Oni su najugroženiji. Posebno im zahvaljujem na pregnuću i patriotizmu, kao i ostalim službam. Pridržavajmo se naredbi i mjera“, apelovao je premijer Duško Marković napominjući da će se kažnjavati oni koji ih se ne pridržavaju.

„Markoviće je naveo da će sva davanja iz budžeta biti redovna.

„Moramo da računamo na sve posljedice koje ova epidemija čini na ekonomiju. Mjere koje smo preduzeli su usmjerene kao socijalna podrška, stabilizacione, kao i mjere koje treba da obezbijede održivost javnih finansija“, rekao je Marković.

Sa današnje sjednice Vlade
Sa današnje sjednice Vlade (Foto: gov.me)

izvor: vijesti.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Poljoprivreda važna grana samo do usvajanja budžeta

Puna su nam usta razvoja poljoprivrede kao strateške grane, od izbora do izbora samo se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.