nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Mjere su revidirane do nivoa koje je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje

Mjere su revidirane do nivoa koje je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje

ĐNa konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i Institut za javno zdravlje povodom donošenja novih mjera za borbu protiv koronavirusa saopšteno je i da su nove mjere „revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje“, pišu Vijesti. Saopšteno je i da je Institut za javno zdravlje zahtijevao radikalnije mjere i kompletno zaključavanje na 15 dana.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja je saopšteno da subvencije nijesu obustavljene i da će se će na narednoj sjednici Vlade biti nastavljen program subvencioniranja zarada za decembar“.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da je situacija vanredna ali traje hronično i dugo. „Ako znamo da se prvi slučaj pojavio 16. marta onda je jasno da se radi o hroničnom problemu koji iscrpljuje. Kod donošenja mjera vodili smo se strogo medicinskim kriterijumima. Institut za javno zdravlje je zahtijevao radikalnije mjere i kompletno zaključavanje na 15 dana. Mjere su revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje“ rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje zašto su dozvoljili nalaganje badnjaka i vjerske objekte, a zabranili naučne skupove navela je da su vjerska prava ustavom zagarantovana prava.

„Ministarstvu zdravlje je stigao dopis 16.12. u kojem se nadbiskup rimokatiličke crkva obratio sa molbom da se odobri slavlje Božića i Badnjeg dana 24. i 25.12. Institut kao predlagač mjera zasijedao je i njihova odluka i svih stručnih lica bila je da se ustavom zagrantovano pravo mora ispoštovati. Okupljanje građana zabranjeno je mjerama. To znači da javnog okupljanja nema ni za Novu godinu 31. decembra niti 6. niti 24. uveče“ rekla je Borovinić Bojović.

Poručila je i da je crkva obavezna da organizuje događaje u skladu sa važećim mjerama. Ona je kazala i da „poštovanje Ustavom zagarantovanih prava za vjernike nije isto što i proslava Nove godine“.

Govoreći o peticiji građana zbog novih mjera kazala je da su sve sugestije dobrodošle.

„Zahvalni smo jer nam je na nešto ukazano“, rekla je Borovinić Bojović.

Direktor IJZ Igor Gali rekao je da se trenutno epidemija nalazi na stabilnom, ali na visokom nivou a od „našeg ponašanja u narednim danima zavisiće ono što će uslijediti 14 dana nakon svih praznika“ .

Dodao je da je kompleteno zaključavanje jedina mjera koja može donijeti i kompletno obuzdati epidemiju.

„Ali to je dugačak period do osam sedmica i nosi veliko opterećenje po ekonomiju“, istakao je Galić dodajući da je druga krajnost „država bez mjera“.

„To ne možemo dozvoliti na ovom nivou epidemije“, kazao je Galić.

„U bolnicama je trenutno 357 kovid pacijenata. Životno su ugrožena 62, a 23 pacijenata su na repsiratorima”, rekao je Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

Od posljedica obolijevanja od Kovida-19 preminulo je još sedam pacijenata – dva u Kliničkom centru Crne Gore, dva u Opštoj bolnici Bar i po jedan u opštim bolnicama u Nkšiću, Beranama i Kotoru.

Konferencija za medije, skrinšot
Konferencija za medije, skrinšot

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.