subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / MJEŠTANI POTKOVAČA POČELI SA IZGRADNJOM CRKVE SV. VRAČA KOZME I DAMJANA

MJEŠTANI POTKOVAČA POČELI SA IZGRADNJOM CRKVE SV. VRAČA KOZME I DAMJANA

Mještani Mjesne zjednice Potkovač započeli su radove na izgradnji Crkve Svetih vrača Kozme i Damjana. Ovih dana se radi na izlivanju temelja crkve, a nakon što ih osveštaju, uslijediće zidanje.

– Na praznik Svetih vrača Kozme i Damjana, 14. jula, vladika mileševski Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve, osveštaće temelje crkve – kaže potpredsjednik građevinskog odbora Zoran Nenezić i pojašnjava da se ovih dana radi na šalovanju temelja, postavljanju armature, a potom će uslijediti i nalijevanje betonskog djela prve ploče. On narednih dana očekuje intenzivnije radove kako bi sve bilo spremno za 14. jul, odnosno čin osveštanja temelja.

Crkva u Potkovaču se gradi na temeljima nekadašnje svetinje izgrađene u vrijeme vladavine srpske dinastije Nemanjića, a koja je najvjerovatnije porušena u vrijeme viševjekovne turske vladavine. Nalazi se na lokaciji pored starog karavanskog puta koji je prolazio od Pljevalja do Foče i povezivao dva carska puta od Dubrovnika prema Beogradu, kao i put od Dubrovnika prema Carigradu. Pretpostavlja se da se radilo o vrlo važnoj svetinji, ali nema sačuvanih pisanih tragova koji bi to potvrdili. Narod ovog kraja lokaciju nadomak koje se nalazi staro pravoslavno groblje naziva Crkvine.

Zemljište za gradnju crkve osveštao je episkop mileševski Atanasije, prošle godine, 21. oktobra, a u sadašnjem građevinskom odboru vjeruju da će crkvu ozidati i pokriti do kraja ovogodišnje građevinske sezone.

crkva

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.