četvrtak , 6 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Moguća sporadična nestašica mlijeka

Moguća sporadična nestašica mlijeka

Vlada Srbije, države koja je najveći uvoznik u Crnoj Gori, odlučila da stopira izvoz ove namirnice

Postoji mogućnost da u Crnoj Gori dođe do sporadične nestašice mlijeka, koja ne bi bila dugotrajna i većeg obima.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Odbora udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednoj komori Milutin Đuranović, upitan da prokomentariše odluku Vlade Srbije da zabrani izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka.

”Vijesti” su povodom ovog pitanja kontaktirale i s Ministarstvom poljoprivrede iz kojeg su saopštili da će se oglasiti danas.

Vlada Srbije je juče donijela tu odluka u cilju omogućavanja redovnog snabdijevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje. Reakcija je uslijedila nakon što su rafovi s mlijekom od jednog litra u prodavnicama prethodnih dana bili poluprazni.

Srbija je najveći uvoznik mlijeka u Crnoj Gori. Prema podacima Monstata iz te zemlje je za prvih sedam mjeseci uvezeno mliječnih proizvoda u vrijednosti od 12,66 miliona.

”Nisam siguran da trenutno crnogorske kompanije mogu zadovoljiti potrebe crnogorskog stanovništva za mlijekom”, kazao je juče Đuranović, koji je i osnivač mljekare “Lazine”.

On je kazao da generalno mlijeka u regionu i Evropi nedostaje, jer su naišle dvije sušne godine, a uz to je skočila i cijena inputa, pa je čak i Srbija, koja je zemlja mlijeka, došla u situaciju da ima manjak mlijeka.

Đuranović je naglasio da se opet sada, kao i za vrijeme koronavirusa, pokazalo šta znači domaća proizvodnja.

”Moramo se osloniti na domaću proizvodnju, moramo više uložiti kroz budžet prije svega, kako bi sektor stočarstva bio održiv. Mlijeko je vrlo specifična roba i tu nema liberalizma, bez državne pomoći nijedna država nije razvila stočarstvo. Kao što drugi rade, i mi moramo voditi računa o sopstvenim interesima. Kada neko ima višak mlijeka, onda u Crnu Goru može sve da uvozi, ali sada kad je manjak onda ne može”, ocijenio je Đuranović.

Dodao je da je dobar potez napravljen kada je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za subvencionisanje uvoza oko 800 junica sa 70 odsto.

”Već su počele da stižu prve junice i sad treba da prođe neko vrijeme da se one otele i vjerovatno će doći do stabilizacije tržišta za nekih pola godine, od januara pa nadalje”, rekao je Đuranović. I. I.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosječna plata u avgustu iznosila 718 eura

Prosječna bruto zarada u avgustu 2022. godine u Crnoj Gori iznosila je 886 eura, dok …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.