sreda , novembar 25 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Molitvena i običajna proslava Božića

Molitvena i običajna proslava Božića

Ustanova Novoga i Večnoga Zaveta Boga i čoveka ostvarena je upravo na današnji dan, na prvi Božić u istoriji. Jer, danas je, ljubljena deco duhovna, prevečni Bog izvršio delo veće od stvaranja ubbiverzuma i ispunio obećanje dato našim praroditeljima, obećanje u kome su proroci od pamtiveka proricali, a koje je Prečista, Preblagoslovena i uvek deva Marija u smirenju prihvatila. Bog Logos postade čovek i nastani se među ljudima. Sin oca nebeskog biva rodu ljudskom savremen, kako bi čovek postao savečan Bogu. Gospod Svedržitelj „unizi Sebe uzvši obličje sluge“, i postade jednak telu smirenja našega, da bi nas učinio jednakim liku slave Njegove. Zato bogomudri apostol Pavle u ushićenju kliče: „O dubino bogastva i premudrosti i razuma Božijega! Kako su neispitivi sudovi Njegovi i neistraživi putevi Njegovi.“, kaže se u Božićnoj poslanici patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Umesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božiji danas ispuni naša srca! To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamičana, stvaralačka i, povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas. Blagodatno iskustvo svetoga Serafima Sarovskoga svedoči „Steci duh mira i tada će se hiljade oko tebe spasti“, navodi se u poslanici patrijarha Irinieja, uz radosni pozdrav Mir Božiji, Hristos se rodi.

Molitvena proslava Božića u pljevaljskim hramovima počela je liturgijama u 9 sati. Vjernici su se nakon šet nedelja posta pričestili na zdravlje i spasenje.  U Hramu sv. Đorđa liturgiju je služio pljevaljski namjesnik Saša Janjić koji je vjernicima poželio srećan i blagosloven Božić, rađanja novog čovjeka u Hristu kroz vjekova, neka i ovo rađanje Hrista bude na zdravlje, spasenje i radost uz pozdrav Mir, Božiji Hristos se rodi- Vaistinu se rodi.

Česnica

U hramu sv. Đorđa,  u 11 sati, prvi put, u organizaciji Hrama na Gukama, pjevačog društva „Potkovač“, Hotela Pljevlja, Agencije BOK, Markotursa i Tara transa iz Podgorice, zajednički je lomljenja božićna česnica, na onoliko dijelova koliko ima ukućana, odnosno slavljenika. Danas je na Gukama bilo oko 400 djece i roditelja a dio česnice u kome se nalazi zlatnik dobila je Nikolina Topalović. Po narodnom vjerovanju, ko nađe zlatnik biće srećan cijele godine.

Nikolina TopalovićBadnjaklomljenje česnice

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Budžet

Krivokapić ne očekuje opstrukcije u koncipiranju budžeta

Buduća vlada, prema riječima njenog mandatara Zdravka Krivokapića, ne očekuje opstrukcije u vezi koncipiranja budžeta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *