četvrtak , avgust 13 2020
Početna / Vijesti / Društvo / MP: U školama u CG trenutno angažovano 330 asistenata u nastavi

MP: U školama u CG trenutno angažovano 330 asistenata u nastavi

 

U osnovnim školama u Crnoj Gori angažovano je oko 330 asistenata u nastavi, za čije potreba se iz državnog budžeta godišnje izdvaja više od 2,4 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete agenciji Mina.

Oni su kazali da pristup asistenata u radu sa djecom uvijek zahtijeva unapređenje i stoga takve programe treba odobravati i podržavati.

„Za asistenta u nastavi razvijena je kvalifikacija, tako da sertifikat može steći svako ko smatra da će mu jednog dana biti od koristi. Naravno, izbor lica koja konkurišu, su nadležnost samih ustanova”, pojasnili su iz Ministarstva.

Zakonom su, kako su pojasnili, definisani uslovi koje asisitent mora ispunjavati da bi radio taj odgovoran posao.

“Centar za obrazovanje odraslih gimnazije „Slobodan Škerović“ prošle godine je licenciran za obuke za asistenata u nastavi. Obuka traje duže nego ranije, a vrše je licencirani nastavnici iz oblasti koje su povezane sa razvijanjem traženih vještina”, kazali su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, obuke za asistente su unaprijeđenje, traju 11 dana i obuhvataju 70 časova praktične i teorijske nastave

“Za asistenta u nastavi razvijena je kvalifikacija, tako da sertifikat može steći svako ko smatra da će mu jednog dana biti od koristi. Naravno, izbor lica koja konkurišu, su nadležnost samih ustanova”, pojasnili su iz Ministarstva.

Ovo je, kako su istakli, program obuke odraslih kao i svaki drugi, koji podrazumijeva kvalifikaciju više u biografiji, a time i mogućnost prijave na konkurs za asistenta u nastavi.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Maja Čabarkapa

U pljevaljskoj auto-litiji doktorand Maja Čabarkapa: Olovkom protiv satanističkog režima

Na praznik Svetog Velikomučenika Pantelejmona, čije ime u prevodu znači Svemilostivi, vjernici su i večeras, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *