četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / MUP: Koliko građana ima pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima?

MUP: Koliko građana ima pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima?

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je koliko birača ima pravo glasa na lokalnim izborima.

Broj birača u biračkom spisku za prijevremene lokalne izbore u opštini Budva na dan 2. avgust je 18.710.

Broj birača u biračkom spisku za prijevremene lokalne izbore u opštini Tivat na dan 2. avgust je 11.995.

U Plužinama broj birača je 2.375, a na Žabljaku 3.021.

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Bijelo Polje na dan 2. avgust je 39.608.

U Šavniku je na isti datum upisano 1.639 birača, Baru 39.910, Danilovgradu 13.195; Kolašinu 6.112.

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Glavnom gradu Podgorica na dan 2. avgust je 155.913 (Glavni grad Podgorica 143.357 birača, Gradska opština Golubovci: 12.556 birača).

U Pljevljima je upisano 24.713; birača, Plavu 9.358 i u Rožajama 22.873.

– Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica za upravne poslove, državljanstvo i strance: Bijelo Polje, Pljevlja i Bar i filijalama za upravne poslove, državljanstvo i strance: Danilovgrad, Kolašin, Golubovci, Žabljak, Plužine, Šavnik, Plav, Rožaje, Budva i Tivat svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 8 do 14 časova, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 h – saopšteno je iz MUP-a.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

– Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj

ima prijavljeno prebivalište – navodi MUP.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

!Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, navodi MUP.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanić: 24. oktobra probudicemo se u demokratskim, ujedinjenim i pravim Pljevljima!

Predsjednik Pokreta za Pljevlja, doktor Novica Stanić naglasio je da u ovoj koaliciji nema velikih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.