subota , 28 januara 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Na Bogojavljenje pogružavanje 24 vjernika u Pljevljima

Na Bogojavljenje pogružavanje 24 vjernika u Pljevljima

Povodom praznika Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kada ga je Sveti Jovan Krstitelj  krstio u rijeci Jordan, danas su pravoslavni vjernici nakon svete liturgije u pljevaljskom Manastiru Svete Trojice prisustvovali i činu pogruženja 24 lica. Nakon osvećenja vode, s blagoslovom igumana Zosima, u planinskoj vodi jezerceta  koje pravi potok Biserka, pristupilo se pojedinačnom pogružavanju tri puta u ime Oca, Sina i Svetog Duha. Snijeg i temperatura od – 7 stepeni Celzijusa, nisu omele vjernike u želji  pogruženja u pljevaljskom Jordanu, slaveći praznik krštenja Gospoda Isusa. Prošle godine na pogruženju bilo je 18 vjernika a ove 6 više. Ovo je četvrta godina kako  vjernici u Pljevljima pogruženjem proslavljaju Bogojavljenje a ove godine umjesto što smo objavili 36 tačno je  da su 24 vjernika pristupila tom činu, prema intervenciji čitaoca Miloša Simovića. Bez obzira na broj vjernika radost praznika  je ista. Ljubav i hrabrost pojedinačnog pogruženja vjernika svjedoče dobro duhovno i fizičko zdravlje tokom cijele godine.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu.

Danas se svim crkvama i hramovima osvećuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju vjernici uzimaju i nose kući, jer se veruje da ima duhovna i ljekovita svojstva.

Po krštenju Isusa Hrista u rijeci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sletio Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vjernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“.

Danas se organizuje tradicionalno plivanje za Časni krst gdje se pliva 33 m, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Pogruženje je pravoslavni običaj uranjanja i izranjanja iz vode u znak sećanja na Isusovo krštenje.

 Bogojavljenje ispred Manastira
Bogojavljenje ispred Manastira
Potok Biserka
Potok Biserka
Manasti
Manastir sv. Trojica
Manastir ska porta
Manastir ska porta

FB_IMG_1611065272731

Bogojavljensko pogruženje 2021.
Bogojavljensko pogruženje 2021.
Jezerce od potoka Biserke
Jezerce od potoka Biserke

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

AMSCG: U prekidu putni pravci Mojkovac – Đurdjevića Tara, Rožaje – Kula – Peć

Iz AMSCG savjetuju opreznu vožnju prilagodjenu vremenskim i saobraćajnim uslovima. U nižim predjelima Crne Gore …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.