ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Na štrajku zatražili smjenu Đačić i četiri člana Savjeta Biblioteke

Na štrajku zatražili smjenu Đačić i četiri člana Savjeta Biblioteke

Danas je tokom jednočasovnog štrajka upozorenja, ispred zgrade Opštine, šestoro zaposlenih iz Biblioteke „Stevan Samardžić“ zatražilo i upozorilo resorni sekretarijat i odbornike SO Pljevlja da ne usvoje odluku da za direktoricu te ustanove bude izabrana sadašnja vd direktorica Bojana Đačić jer je ona, smatraju, uzurpirala tu funkciju. Držali su transparent „Stop nasilju politike nad Bibliotekom“. Naveli su da izbor Đačićeve za vd funkciju nije bio u skladu sa Statutom te ustanove i istakli da sprovodi mobing prema zaposlenima. Dok se novonastala situacija ne riješi na zakonit način zatražili su smjenu predsjednika i članova Savjeta „koji nisu radili u interesu naše ustanove“.  

Istakli su da Program rada Biblioteke nije izglasan od strane većine članova Savjeta, 14. decembra 2023. Godine, te da je prema Statutu Biblioteke, Savjet bio dužan da razriješi direktora koji je predložio Program. Tvrde da je član Savjta iz reda zaposlenih, uz podršku još 2 člana, pokrenuo inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Savjeta kako bi ispoštovali Statut ali da se predsjednik Savjeta oglušio o inicijativu, pa je došlo do smjene jednog od članova koji je bio protiv predloženog programa rada.

Istakli su da je Đačić, 3.1.2024. godine, bez prethodno održane sjednice koja podrazumijeva izjašnjavanje ostalih članova, sa predsjednikom Savjeta potpisala Aneks 2 ugovora o radu za koji je inspekcija utvrdila „da ne proizvodi pravno dejstvo i ne može se smatrati legitimnim“.

„Inspekcija je utvrdila da „nije definisano da je isti zaključen na osnovu odluke Savjeta, niti se isti nalazi u personalnom dosijeu Bojane Đačić i samim tim nije stavljen na uvid inspektorki, te se u krajnjem konstatuje da Aneks 2, zaveden pod brojem 2 od 3.1. 2024. godine, ne proizvodi pravno dejstvo, niti se može smatrati legitimnim, obzirom da je zaključen suprotno odredbama člana 23 stav 2 Statuta, člana 47 Zakona o radu i člana 48 istog Zakona, obzirom da zaključivanju Aneksa nije prethodila ponuda izmjene ugovora o radu“, kazala je Sofija Jelovac ispred zaposlenih, navodeći da su shodno Zakonu o štrajku obavjestili sve relevante ustanove.

U saopštenju štrajkačkog odbora navpde da je uprkos svemu Bojana Đačić, uzurpirajući mjesto rukovodioca Biblioteke, na odlučivanje Savjetu, ponovo stavlja Program rada, za koji apsolutno nije konsultovala struku, već se „prema zaposlenim u Biblioteci sa stručnim referncama ophodi se krajnje neprofesionalno, vršeći mobing na razne načine“.

Izuzev člana iz reda zaposlenih, iako su sa svim dešavanjima u Biblioteci upoznati članovi Savjeta nastavili su da ignorišu novonastalu situaciju, ne vršeći svoju zakonsku obavezu, kazala je Jelovac dodajućid a su to dovoljni razlozi za smjenu predsjednika i članova Savjeta.

Predsjednik opštine Dario Vraneš, se pozdravio sa štrajkačima, i pozvao je lidere svih stranaka da preispitaju odluku koja se tiče izbora direktora Biblioteke.

„Kakav god izbor da bude mislim da treba da bude prvenstveno u interesu građana, zaposlenih i direktorice. Nema potrebe dizati velike tenzije. Postoje personalna rješenja. Ništa nije konačno ali da se nađe jedno razumno, zajedničko rješenje, kazao je Vraneš.

V.M.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.