nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Uncategorized / Na Vidovdan upućena zahvalnost za 62 pljevaljska doktora na odbrani svetinja SPC

Na Vidovdan upućena zahvalnost za 62 pljevaljska doktora na odbrani svetinja SPC

Za pravoslavne vjernike Vidovdan je praznik koji slavi sbobodu i krst časni za koje se daje i najdroagocjenije što čovjek ima a to je život. Simbol borbe predaka koji se prenosi sa koljena na koljeno preko šest vjekova, kako bi se slavilo trožestvo ljubavi i milosrđa Boga Oca, Sina i Svetoga Duha. Crkva je danas molitveno proslavljala svetog kneza Lazara i kosovske mučenike koji su se u odbrani svojih svetinja sukobili protiv brojnijeg osvajača. Ostao je zapamćen tekst Lazareve kletve iz narodne pjesme „Stefan Musić“.

„Ko je Srbin i srpskoga roda,
I od srpske krvi i koljena,
A ne došo u boj na Kosovo,
Ne imao od srca poroda,
Ni muškoga ni djevojačkoga,
Od srca mu ništa ne rodilo,
Rujno vino ni pšenica bijela,
Rđom kapo dok mu je koljena.“

Večerašnji Moleban Presvetoj Bogorodici, uz prisustvo velikog broja vjernika, služen je crkvi Svete Petke u 20 sati. Sveštenik Lazar Veljančić posjetio je na značaj Vidovdana za srpski narod koji je svjesno žrtvovao svoje zemaljsko carstvo, da bi zadobio carstvo nebesko, jer svaki čovjek ide pred Boga samo sa svojim djelima a ne sa titulama i imanjem. Podsjeti je kako kosovski junaci nisu gledali šta je ostalo iza njih, da li je ostalo troje, petoro ili sedmoro djece, nego su gledali ispred sebe da uzmu na boju neprolazno, ono što se zove nebesko carstvo.

Sveštenik Veljančić je uputio zahvalnost, u ime  vjernika, svim pljevaljskim doktorima ( 62 potpisa ljekara)  koji su podržali odbranu svetinja SPC.

–  Oni su stavili svoj potpis za odbranu naših svetinja ne gledajući šta je ostalo iza njih. Oni su ovih dana, uoči Vidovdana pokazali, da su oni srpski mučenici koji su bili u boju na Kosovu, veliko ima hvala i svaka čast našim doktorima, našim najškolovanijim ljudima. Oni su izašli i potpisali se i rekli da nećemo dozoviliti da nam iko uzme ono što je nasvetije – naše svetinje. Ne uzimaju nam svamo građevine, možemo sagraditi nove, oni žele da nam uzmu ličnost, ime i prezime. Nećemo dozvoliti da naša djeca nose prokletstvo zbog nas a znamo na koji način je najbolje braniti svetinje. Naše oružje je molitva i Božija milost. Svijet se divi na kakav način mi iskazujemo nezadovoljstvo. Tzv.  Zakon o vjerskim slobodama nije sao bezakonje nego mnogo više, namjera  oduzimanja dostojanstva i identita. Večeras smo se molili Presvetoj Bogorodici i sv. Knezu Lazaru da nam podare mir, zdravlje, ljubav i slogu. Neka bude sreten i blagosloven današnji praznik. Jutros smo pomenuli u molitvama pljevaljske kosovske junake Peđu Leovca i Vula Tešović. Stojimo uzdignute glave idostojanstveo  branimo naše svetinje. branimo naše Kosovo. Ne damo svetinje, rekao je Veljančić dodajući da se poštuju mjere NKT-a i da se neće ići u litije ali da nam molitva uvijek ostaje kao izvor snage i ljubavi.

Nakon molebna vjernici su prošetli do centra grada i vratili se ispred crkve Svete Petke, skandirajući „Nedamo svetinje“, „Ustala je CG“,  „Oj, Kosovo“ i Saša Janjić, protojerej-stavrofor i pljevaljski namjesnik  SPC, kome prijeti deportacija iz CG.U srcu pravoslavnih hrišćana stoje zapisane Hristove riječi „A ko se odrekne Mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred Ocem Svojim“. Tako ovih dana širom Crne Gore svakodnevno stižu potpisi podrške SPC crkvi u odbrani svetinja i sveštenstva. Večeras je u Nikšiću 120 doktora nauka, univerzitetskih profesora i magistara, u znak protesta usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, poručilo da niko neće odvojiti narod od Crkve.

Foto Veselin Dragas i Velimir Cabarkapa

Moleban, svestenik Lazar Veljancic
Moleban, svestenik Lazar Veljancic
Crkva je bila mala da udju svi vjernici
Crkva je bila mala da udju svi vjernici
Setnja gradom
Setnja gradom

IMG-77c66c7b2538608efd1417cba83ad85c-V

Vjernici ispred crkve Sv. Petke
Vjernici ispred crkve Sv. Petke
Vidovdan u Pv
Vidovdan u Pv

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Animirani filmovi za djecu

Četiri besplatna animirana filma za najmlađe

U organizaciji Centra za kulturu u okviru, od 26. Do 30. avgusta, najmlađi mogu pogledati, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *