sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nacionalni dan testiranja na HIV 04. mart

Nacionalni dan testiranja na HIV 04. mart

Ministarstvo zdravlja je na inicijativu Instituta za javno zdravlje Crne Gore, proglasilo 4. mart za Nacionalni dan testiranja na HIV.

Obilježavanje ovog datuma se sprovodi sa ciljem ukazivanja na značaj testiranja na HIV i ohrabrivanja građana da se testiraju, što ranije saznaju svoj HIV status i uključe u liječenje.

Ovaj datum je izabran zato što je 4. marta 1985. godine objavljena odluka FDA (Food and Drug Administration) da se licencira prvi test za HIV, test koji otkriva antitijela na HIV. Takođe, u martu 1987.g FDA je odobrila zidovudin (AZT) kao prvi antiretrovirusni lijek za liječenje AIDS-a.

Testiranje na HIV je čin brige o sebi i drugima i ključno je za okončanje epidemije HIV-a. Jedini način da se utvrdi da li neko ima HIV je testiranje i ono omogućuje rano otkrivanje infekcije, rano počinjanje liječenja i dobar kvalitet života. Ako se HIV infekcija otkrije na vrijeme, u ranijem stadijumu, i ako se odmah započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život. Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije što sprječava prenošenje virusa na zdrave osobe, tj. osoba inficirana HIV-om koja je na terapiji i ima dobar terapijski odgovor ne može prenjeti virus na neinficirane osobe.

Danas postoji više besplatnih, lakih, brzih i povjerljivih opcija testiranja na HIV nego ikada ranije.

Sa ciljem obilježavanja Nacionalnog dana testiranja na HIV, u subotu 04. marta Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Pljevlja organizuje u Higijensko-epidemiološkoj službi savjetovanje i testiranje u vremenu od 17 – 21h. Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta. Osim testiranja na HIV, radi se i  testiranje brzim testovima na hepatitis B i  hepatitis C.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.