nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Nadaju se dodatnim satima za TE Pljevlja

Nadaju se dodatnim satima za TE Pljevlja

U Ministarstvu kapitalnih investicija su optimisti i očekuju da će kroz pregovore sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom ozbezbijediti dodatne radne sate Termoelektrani po postojećem režimu.

Iz tog resora saopštili su da su pregovori u toku i da očekuju povoljan ishod, iako je iz Sekretarijata Energetske zajednice prošle sedmice saopšteno da oni to ne mogu uraditi.

„Pregovori sa Energetskom zajednicom su u toku i trudimo se da se TE odobri jedan dio radnih sati uz argument da je postupak rekonstrukcije djelimično odložen zbog pandemije, odnosno nemogućnosti izvođača da pristupi radovima“, kazali su iz Ministarstva.

Objasnili su da je na osnovu izvještaja Elektroprivrede granica od 20 hiljada radnih sati pređena u decembru prošle godine, a TE je zaustavljena 1. aprila zbog redovnog godišnjeg remonta.

Iz Sekretarijata Energetske zajednice je prošle sedmice agenciji Mina biznis, saopšteno da oni ne mogu produžiti period rada TE u opt-out režimu i da to može uraditi samo Savjet ministara, na osnovu prijedloga Evropske komisije. Dodali su i da TE može da ostane u pogonu samo ako ispunjava standarde Direktive o industrijskim emisijama, a za to je rekonstrukcija postrojenja neizbježna.

Iz NVO Eko-tim su sredinom marta saopštili da je Evropska komisija potvrdila grupi nevladinih organizacija da ni ona, ni Sekretarijat Energetske zajednice nemaju mandat da produže 20 hiljada sati dodeljenih TE.

„Oni su potvrdili i da nakon što 20 hiljada sati isteknu, TE treba da se zatvori ili radi u skladu sa graničnim vrijednostima emisija za nova postrojenja definisane Direktivom o industrijskim emisijama“, navedeno je ranije iz Eko-tima.

Izvor, pobjeda.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rudnik uglja obilježio 71 godinu uspješnog rada

U sali Doma rudara Rudnika uglja AD Pljevlja, juče je obilježen Dan rudara i 71 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.