ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Nadležni ne očekuju probleme: Tvrde da tokom jeseni i zime neće biti nestašice hrane

Nadležni ne očekuju probleme: Tvrde da tokom jeseni i zime neće biti nestašice hrane

U poslednjih nekoliko meseci građani Crne Gore su često od pojedinih zvaničnika Vlade, a prvenstveno od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića mogli su čuti najave da nas može čekati „teška” jesen i zima, sa mogućim nestašicama struje i hrane. No iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma su pobedili da u tom Vladinom resoru ne očekuju nestašicu osnovnih životnih namirnica u narednom periodu.

Iz jednog od najvećih crnogorskih trgovačkih lana kompanije Domaća trgovina naveli su da na zalihama imaju dovoljne količine osnovnih životnih namirnica.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković očekuje tešku jesen kao i narednu godinu, podsjećajući da je Crna Gora zabilježila brzi rast svih cijena, što je u značajnoj mjeri ugrozilo životni standard građana. No ni on ne očekuje značajnije nestašice i ozbiljnije poremećaje na tržištu, ali upozorava da se ne mogu dati dugoročne prognoze, jer se u zavisnosti od situacije u Ukrajini i trendova na međunarodnom nivou ova situacija može promeniti.

Iz Elektroprivrede i Ministarstva kapitalnih investicija nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li će tokom jeseni i zime biti dovoljno električne energije i naftnih derivata, te da se mogu očekivati restrikcije.

„U prilog stavu da ne očekujemo niti imamo najave o mogućoj nestašici proizvoda u narednom periodu, posebno osnovnih životnih namirnica, govore i puni rafovi crnogorskih prodavnica (što nije slučaj u nekim zemljama regiona) kao i informacije koje dolaze od dobavljača trgovačkih lana, sa kojima smo redovno u kontaktu”, pokazali su pobedi iz MERT-a.

Iz tog resora su se osvrnuli i na odluku Vlade Srbije da zabrani privremeni izvoz mleka iz te države.

„Da se, prema informacijama koje imamo, uspeva nadomjestiti nabavkom te namirnice sa alternativnih tržišta iz regiona“, rekli su predstavnici MERT-a.

Rezerve

Oni su podsetili da je MERT u julu potpisao sporazum o saradnji sa 11 trgovačkih lanaca kojim su se oni obavezali da, u nedostatku robnih rezervi, drže određene količine osnovnih životnih namirnica koje bi država koristila u slučaju eventualnih poremećaja na tržištu ili nestašicama.

„Te rezerve odnose se na brašno, ulje, šećer, tjestenine, meso, konzervirane mesne prerađevine i obavezu trgovaca da ove proizvode imaju na zalihama do tri mjeseca (nekih od ovih proizvoda ima dovoljno i za znatno duži period). Ministarstvo u kontinuitetu prati situaciju na tržištu namirnica iu odnosu na to kako se ona bude razvijala – korigovaće se i mjere države”, poručeno je iz MERT-a.

Iz MERT-a su podsetili i da je Vlada u junu privremeno ograničila marže na veleprodajne i maloprodajne cene ulja, brašna, soli i šećera na osnovu

Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

„Da je ta mjera dala rezultate govori i podatak da je u ovom trenutku cijena jedinog ulja kod nas najniža u regionu”, istakli su iz MERT-a.

Iz kompanije Domaća trgovina navode da se u njihovim marketima nesmetano obavlja kupovina svih osnovnih životnih namirnica i da trenutno na zalihama imaju dovoljne količine tih proizvoda. U okviru te kompanije posluju Aroma i Siti marketi i Konto diskonti.

„Poštujući potpisani sporazum sa Ministarstvom za ekonomski razvoj i turizam, o tromjesečnim zalihama osnovnih životnih namirnica, nastojimo da kroz dopune zaliha obezbedimo dogovorene količine“, saopštili su iz Domaće trgovine.

Više izvora snabdijevanja

Oni su podsetili na činjenicu da na svetskom i regionalnom tržištu već mesecima postoji nestabilnost u kontinuitetu i dostupnosti pojedinih sirovina.

„Zato smo naše napore usmjerili ka tom da iz više izvora pribavljamo robu kako ne bismo zavisili samo od jednog kanala nabavke. To nije jednostavan zadatak ali je naša kompanija do sada uspela da za potrošače obezbedi nesmetano snabdijevanje pa ćemo učiniti sve što je u našim mogućnostima da tako i nastavimo”, poručili su iz tog trgovačkog lanca, odgovarajući na pitanje da li iu kojoj meri trenutna situacija u Srbiji sa nestašicom pojedinih osnovnih životnih namirnica (mlijeko, kao i ranije) može uticati na snabdevnost u njihovim trgovačkim objektima.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković navodi prema informacijama i nešto što može da se projektuje jeste da nas očekuje veoma teška jesen i teška sledeća godina.

„Već u ovom trenutku Crna Gora je zabilježila rapidan rast svih cijena što je u značajnoj mjeri ugrozilo životni standard građana, a negdje pozitivna strana ove situacije je što smo u posljednjih nekoliko nedjelja imali stabilizaciju cijena na međunarodnom tržištu što je zaustavilo dalji brzi rast cijena u Crnoj Gori”, kazao je Mulešković.

Tada će se ovakav trend nastaviti u narednom periodu ali i upozorava da kada se Evropa suoči sa krizama energije možemo da računamo da ćemo doći do dodatnog rasta cena.

„Što se tiče nestašice, mišljenja sam da ne bi trebalo da se desi da imamo ozbiljne poremećaje na našem tržištu i da dugoročno budemo bez određenih proizvoda, posebno osnovnih životnih namirnica. Ali generalno, u zavisnosti od stanja u Ukrajini kao i trendova na međunarodnom nivou, ova situacija može da se promeni”, rekao je Mulešković.

Projekcije

Prema njegovim riječima ovo je period za koji je teško projektovati šta će se desiti u narednih deset dana a ne šta možemo očekivati za par mjeseci.

„Ipak sa dobrom pripremom, obezbeđenjem dovoljnih količina svih proizvoda, kroz saradnju države i privatnog sektora, ne vidim velike šanse da se desi da u Crnoj Gori dođe do nestašica“, saopštio je Mulešković.

On je najveći podsetio da je u ovom trenutku problem sa mlekom, zbog zabrane izvoza od strane Srbije i nestašice u BiH.

„Ipak mislim da su ovo kratkoročni poremećaji i da u dugom roku neće biti značajnijih problema. Ipak, da bi bili potpuno sigurni u ovaj scenario, država mora u ovom trenutku dodatno da pomogne proizvođačima ovih proizvoda iz Crne Gore kako bi pokušali da uvećaju svoju proizvodnju i na taj način smanje uvoznu zavisnost Crne Gore”, istakao je Mulešković i dodao da dugoročno mora biti glavni donosioca odluka jer su se, kako kaže, upravo ovi djelovi ekonomije pokazali kao veoma ranjivi, au nekim kriznim periodima veoma značajni za državu.

Komentarišući da li je Vlada uradio sve što je potrebno kako bi spemno dočekali jesen i obezbedili dovoljno proizvoda, pre svega osnovnih životnih namirnica, Mulešković je naveo da je Vlada većinu odluka donela sa zakašnjenjem.

„Iako je doneo postavljene mere koje su se odnosile na ograničavanje cene, te je postignut dogovor sa trgovinskim lancima o robnim rezervama, činjenica je da je većina odluka doneta sa zakašnjenjem što je uzrokovalo rast cena. Sa druge strane, mišljenja sam da bi trebalo intenzivirati komunikaciju između Vladinih predstavnika i privrede kako bi se kreirala jasna strategija koja će tržište biti prioritetna za nabavku roba”, rekao je Mulešković.

Štedjeti struju

On je naveo da smo u poslednje vreme imali prečne izjave, i izjave koje se menjaju iz dana u dan što se tiče toga da ćemo imati dovoljno energije, prvenstveno električne energije tokom jeseni i zime.

„Mišljenja sam da ne bi smelo doći do problema u snadbijevanju električnom energijom jer Crna Gora ima toliko kapaciteta da proizvede električnu energiju koja je potrebna da zadovolji potrebe građana i privrede, posebno sada kada su neki privredni subjekti, koji su bili najveći potrošači, ugašeni ili rade smanjenim kapacitetom”, smatra Mulešković.

Ipak, kako dodaje, u situaciji kakva jeste na globalnom nivou, svi moramo biti dodatno oprezni, odgovorni i voditi računa o potrošnji električne energije jer, kako je kazao, činjenica je da će biti najtraženiji i najskuplji proizvod.

„Tako da negdje svi treba da podnesemo kako odgovornost tako i da pokažemo solidarnost i da poštujemo pravila koja doprinose smanjenju potrošnje“, rekao je Mulešković.

Iz EPCG nedostatak poslednjih meseci pozivaju kupce da štede električnu energiju zato što, kako su ranije upozorili, na berzi, osim visokih cena, potencijalni problem može da bude i električne energije, pa je ne bi imali gde kupiti.

U petak je saopšteno da je Vlada na telefonskoj sjednici u četvrtak usvojila preporuke za smanjenje potrošnje električne energije i izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima.

U dokumentu su dati prijedlozi preporuka za smanjenje potrošnje struje za jedinice lokalne samouprave u dijelu javnog osvjetljenja, kao i za organe državne uprave, lokalne samouprave, državna preduzeća u vlasništvu države ili lokalne samouprave, javne ustanove i privredu.

Dat je i predlog preporuka za preduzimanje mera u domaćinstvima, u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

Mulešković: U velikoj mjeri zavisni od Srbije, orijentisati se i na druga tržišta

Prema riječima Muleškovića činjenica je da je Crna Gora u velikoj mjeri zavisna od Srbije u dijelu uvoza osnovnih životnih namirnica, kao i da generalno dalja zabrana izvoza može kratkoročno ugroziti snadbijevanje na tržištu.

„Ova situacija nam jasno daje signal da se moramo orijentisati i na druga tržišta. Ipak, nadam se da se ova situacija ne koristi od strane Srbije kako bi se promovisala ideja ,,Otvorenog Balkana“ jer čudi činjenica da se zabrani izvoz mlijeka u Crnu Goru, iako smo prije pola nedjelje imali obećanja od njihovih zvaničnika da se neće desiti , a sa druge strane se ne zabranjuje izvoz u Makedoniju i Albaniju”, naglasio je Mulešković.

On smatra da bi to moglo da posluži pojedinima kao argumentacija u narednom periodu za promociju te inicijative.

„Što naravno ne bi trebalo uzimati kao valjani argument u analizi te inicijative, jer sa druge strane postoje mnogo bitniji i značajniji elementi koji bi odredili put Crne Gore“, poručio je Mulešković.

Studija o potrebi formiranja robnih rezervi biće gotova do novembra

Odgovarajući na pitanje da li i kada treba očekivati formiranje robnih rezervi, iz MERT-a su naveli da je Ekonomski fakultet u Podgorici angažovan za izradu studija o potrebi formiranja robnih rezervi u Crnoj Gori.

„Očekuje se da taj strateški dokument bude finalizovan do novembra. On treba da sadrži analizu robnih rezervi u regionu i Evropi, potrebna finansijska sredstva, infrastrukturne kapacitete države kao i predlog za zakonsko uređenje ovog pitanja”, rekli su iz MERT-a.

Iz tog resora su dodali i da je Ministarstvo kapitalnih investicija stavilo krajem jula na javnu raspravu Zakon o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju kojim je predviđeno da se obavezne rezerve nafte formiraju do 1. januara 2023. godine.

„Javna rasprava je završena a MKI je u fazi analize primedbe i žalbi nakon čega će konačni tekst ovog zakona biti upućen Vladi na izjašnjavanje”, rekli su iz MERT-a.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Od utorka novo pojeftinjenje goriva

Za sedam centi biće jeftinije lož ulje Od utorka novo pojeftinjenje goriva, saznaje Televizija Vijesti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.