petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nagrada do deset miliona dolara za informacije o sajber napadima u Crnoj Gori

Nagrada do deset miliona dolara za informacije o sajber napadima u Crnoj Gori

„Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju srazmjerno kvalitetu pruženih informacija“, rekli su iz Ambasade SAD.

Američki Stejt department obezbijedio je nagradu do deset miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u rasvjetljavanju sajber napada počinjenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država a, kako navode, posebno u svjetlu sajber napada u Crnoj Gori avgusta prošle godine.

Bilbordi, koji oglašavaju nagradu za informacije koje mogu dovesti do identifikovanja ili lokacije bilo koje osobe koja je učestvovala u zlonamjernim sajber aktivnostima, Ambasada SAD postavila je na više lokacija u Podgorici.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku, a ističe se da je isplata moguća i u kriptovaluti.

Kako su kazali iz Ambasade za Radio Slobodna Evropa, cilj oglasa je da prikupi informacije od tehnološki sposobnih pojedinaca koji trenutno žive u Crnoj Gori i koji bi mogli znati više o napadima.

„Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju srazmjerno kvalitetu pruženih informacija.“

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli avgusta prošle godine, nakon čega je mjesecima bio onemogućen pristup njihovim sajtovima i imejlovima, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina.

Na bilbordima se navodi da zlonamjerne sajber aktivnosti ukazuju na potrebu zaštite digitalnog ekosistema.

„Informacije o ransomware napadima na državne informacione sisteme, miješanje u izbore ili zlonamjernim sajber aktivnosti protiv ključne američke infrastrukture, mogu se prijaviti dolaskom u američku ambasadu u Podgorici.“

Program Stejt departmenta Nagrade za postizanje pravde je globalne prirode u cilju generisanja korisnih informacija koje štite Amerikance.

Cjelokupni program nudi nagrade za informacije o terorizmu, stranom miješanju u američke izbore i stranim zlonamjernim sajber aktivnostima protiv SAD.

U prevazilaženju posljedica sajber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine, pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine.

Izvor-vijes

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.