utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Nagradni konkurs za građane vrijedan 9000 evra – od otpada do novog proizvoda

Nagradni konkurs za građane vrijedan 9000 evra – od otpada do novog proizvoda

 

Kako stvoriti prostor za zelena radna mjesta koja će dovesti do obnove i zaštite životne sredine, kako otpad  pretvoriti u novac i proizvod, pitanja su na kojima počiva cirkularna ekonomija. U cilju popularisanja cirkularne ekonomiije NVO Grin Home, u okviru projekta EIT Hrana za EIT Cross KIC Cirkularna Ekonomija na Zapadnom Balkanu, raspisuju nagradni konkurs, vrijedan 9.000 evra, za aktivno učešće građana i promocija inovativnih aktivnosti u oblasti životne sredine.

NVO Green Home i EIT Hrana pokreću nagradni konkurs „We come circular!“ koji promoviše cirkularnu ekonomiju i pozivaju zainteresovane predstavnike NVO, istraživače, studente i sve građane zainteresovane za rješavanje ekoloških izazova, da osmisle aktivnost koja promoviše cirkularnu ekonomiju u nekom od tri unaprijed definisana formata: radionica/predavanje, video ili eko priča.

–          Radionica/predavanje – glavni cilj ovog formata je da podstakne osmišljavanje predavanja o odabranim temama cirkularne ekonomije na interaktivan i zanimljiv način. To bi se moglo postići kroz prezentaciju zanimljivih činjenica, svakodnevnih primjera, igrica, terenskog rada i sl.

–          Video materijal – glavni cilj ovog formata je da vizuelno predstavi ekološki problem u gradu i predloži rješenja iz ugla aplikanta, uzimajući u obzir pristup cirkularne ekonomije. Trajanje video snimka treba da bude najmanje 5 minuta.

–          Eko priča – glavni cilj ove aktivnosti je da podstakne mlade ljude da istraže teme cirkularne ekonomije u zemlji i napišu svoj osvrt.

Evropski Institut za inovacije i tehnologiju (EIT) je nezavisno tijelo EU koje jača sposobnost Evrope za inovacije. EIT Hrana želi da Evropa predvodi globalnu revoluciju u inovacijama i proizvodnji hrane i imaju ambiciju da redizajniraju način na koji se hrana proizvodi, isporučuje, konzumira i reciklira i da stvore održiv i efikasan prehrambeni sektor koji podržava održivu i kružnu bioekonomiju. Odabrani učesnici/timovi će izložiti svoje ideje pred stručnim žirijem u kome su eksperti EIT Hrana, NVO Green Home i Privredne komore.  Biće izabrana tri pobjednika, po jedan u svakoj definisanoj kategoriji koji će od strane žirija biti nagrađeni sa: 1. Nagrada 1.500 evra, druga nagrada 1.000 i treća nagrada 500 evra. Prijave se mogu dostavljati do 6. decembra 2021. godine do 15:00h, preko online forme.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Fali 500 popisivača, Monstat spreman

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković kaže da za predstojeći popis stanovništva nedostaje 500 popisivača, ali …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.