četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Đačić: najuspješnija godina za opštinu Pljevlja

Đačić: najuspješnija godina za opštinu Pljevlja

 

Ostvarenje Budžeta na kraju godine u iznosu od 12.487.122 evra je najbolje u proteklih nekoliko godina zahvaljujući finansijkoj pomoći Vlade od preko 1,2 miliona evra na kraju godiine. Po riječima predsjednika opštine Mirka Đačića jedne godine ostvarenje Budžeta je iznosilo preko 13 miliona evra ali uz značajno kreditno zaduženje opštine od nekoliko miliona evra. Đačić je na konferenciji za novinare, odžanoj juče u Sali SO, govorio o realizovanim projektima u ovoj godini i planovina za sledeću.

Godina 2017.  je godina visokog stepen relizacije projekata iz svih oblasti funkcionisanja opštine , nisam siguran da smo ranije imali takvu godinu, ocijenio je Đačić, ističući da je jedan niz mjera dogovora sa Vladom Crne Gore rezultirao da imamo povećajme stepena ostvarenja prihoda sa kojima treba da budemo zadovoljni, bez obzira što je Budžet bio planiran na 21 milion.

– Vlada prihvatila plaćanje određenih obaveza u ime opštine Pljevlja. Od planiranih sredstva za asfaltiranje seoskih puteva trebalo je 300 hiljada da plati opština a 50 hiljada Direkcija  javnih radove, a sve je plativa Direkcija. Dio obaveza za radove na Domu za stare u iznosu od 150 hiljada evra platilo je resorno ministarstvo. Konačno dobili smo iz tekuće podrške državnog Budžeta podršku od 400.000 evra bespovratne pomoći. Od 1,3 miliona evra sredstava namjenjenih za završetak radova na Domu kulture,  387.000  trebala je da plati opština i ta sredstva su prenijeta direktno izvođaču radova. Da su ta sredstva prešla preko računa opštine realizacija Budžeta bi bila 13 miliona evra, rekao je Đačić.

Đačić ne spori da ključni problemi i dalje ostaju visoki porezi od 92.000 evra mjesečno za plaćanje poreza i doprinosa na zarade, koji nisu izmireni od maja 2016. Godine, kao i velike obaveze opštine  prema Čistoću i Vodovodu. Đačić nije pominjao cifre dugovanja prema tim preduzećaima ali tvrdi da se „rješenja nalaze na adresi privrednog subjekta „Vektri Jakić“. U prethodne tri godine lokalna administracija je dobro znala šta radi, kaže Đačić jer su vratili 5,5 miliona evra kredita. U ovoj godini sportistima Pljevalja dato je 305.000 evra,  političkim partijama 240.000 (dug bio 150.000). Đačić je zahvalio svim saradnicima i službama na radu posebno potpredsjednici Aneli Kriještorac.

lokalna uprava

Opširnije u broju od 15. janura 2018.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Raste“ broj zaposlenih, ali se nezaposlenost ne smanjuje

Ako broj nezaposlenih već godinama ne pada ispod 40 hiljada, onda se nemate čime specijalno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.