nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Politika / Nale iz Prijepolja i zlatna udica

Nale iz Prijepolja i zlatna udica

 

          Bezmalo čitav vijek, Pljevljaci imaju jednu uzrečicu kad hoće da opišu neki uzaludni ili promašeni posao. Obično kažu „k´o Nale u Prijepolje“. A Nale je bio sluga kod gazde u Otilovićima. Uveče kad je gazda okupio sluge da im podijeli zadatke za sjutrašnji dan, prvo je saopštio da bi neko od njih trebao da ode u Prijepolje. Međutim Nale nije ni slušao šta će gazda dalje reći, zbog čega se ide u Prijepolje, već je odmah otišao u kolibu na spavanje, kako bi rano zorom krenuo za Prijepolje. Sjutradan kad je gazda primijetio da stoka nije puštena na popasak svuda je tražio Nala, ali ga nije bilo. Pojavio se tek uveče pravdajući se kako je po gazdinom zahtjevu išao u Prijepolje.

Sve su prilike da će ova uzrečica o Nalovom putu u Prijepolje, kao metafora zaludnoga posla biti zamijenjena uzrečicom „k´o blok 2 u Pljevljima“. Naime, juče je krnja skupština Crne Gore verifikovala Pariski sporazum,  kojim Crna Gora preuzima obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja na klimatske promjene. Time je nepobitno poboden  glogov kolac u gradnju bloka 2 TE Pljevlja. Nedavno je to priznao i poslanik DPS-a Filip Vuković. Međutim ubrzo je demantovan od strane Vlade Crne Gore, kao što je to učinjeno i juče na Skupštini, jer se DPS neće tek tako odreći zlatne udice za ulov glasova na sledećim izborima u Pljevljima.

Na petoro proteklih izbora, što lokalnih, što parlamentarnih i  predsjedničkih, glavni adut DPS-a u izbornim kampanjama, makar u Pljevljima, bila je gradnja bloka 2 TE Pljevlja. Doduše, toplifikacija Pljevalja, u toj priči o bloku 2 , pominjana s mijene na uštap, kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Zbog toga ne treba nikog da iznenadi namjera DPS-a, i njegovih satelita, da nastave sa pričom o gradnji bloka 2, koja samo što nije počela. A ka´ će ne znamo. Poštovani Pljevljaci nemojte dozvoliti da u modernoj varijanti priče o Nalu i Prijepolju, budemo sluge gazde, po crnogorskom, Gospodara, koji odlučuje o sudbini Pljevalja.

O neslavnoj budućnosti Pljevalja možda najbolje govore riječi izvršnog direktora Rudnika uglja gospodina Popadića, izgovorene prilikom posjete Pljevljima predsjednika Vlade , koje su ostale u sjenci Markovićeve izjave da se Pljevljaci ne mogu nadati ekološkoj nadoknadi od zagađivača. Izvršni direktor Rudnika uglja se hvali kako su napravili ogromno brdo iznad grada, gdje ima oko sto miliona laporca i gdje će jednoga dana u bliskoj budućnosti nići cementara, koja će pomoći da ovaj grad još bolje živi. Sa druge strane u Potrlici je obećao još jedno neuređeno jezero. A što Zakon o rudarstvu obavezuje da se nakon završetka rudarskih radova zemljište ima rekultivisati tako što će biti dovedeno u pređašnje stanje, ili bolje od toga, to nikoga u DPS-u ne obavezuje.

Još kad se izvrši spajanje Rudnika uglja i Termoelektrane, a žiro-račun buduće kompanije premjesti u Nikšić Pljevljacima ne preostaje ništa drugo nego da kao Nale traže neko svoje Prijepolje. Uostalom 7. oktobra koncentracija PM10 čestica bila je deset puta veća od dozvoljene. Nije teško pogoditi šta nas očekuje ove zime kad grad zaviju magle, a toplifikacije, pa ni mini toplane nema  na vidiku.

Zato je jedino rešenje i izlaz iz postojeće situacije, da na narednim izborima glasamo protiv NATO kolonijalnog upravnika   svega postojećeg i nepostojećeg u Crnoj Gori. U suprotnom bićemo crna rupa u Crnoj Gori.

Saopštenje za javnost POKRET ZA PLJEVLJA

U Pljevljima, 12.10.2017.god.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tošić Marko DPS

Izabran novi Savjet mladih DPS, za predsjednika Marko Tošić

Na izbornoj konferenciji, 25. Septembra, izabran je novi OO Savjeta mladih DPS Pljevlja koji ima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *