četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Nasilje u porodici u porastu, podrška institucija važna

Nasilje u porodici u porastu, podrška institucija važna

Nasilje u porodici je u porastu pokazuju podaci Uprave policije. Broj prijavljenih procesuiranih slučajeva za oko trećinu je veći u odnosu na isti period prošle godine. Statistika pokazuje da je samo do prvog jula registrovano 195 krivičnih djela nasilje u porodici. Ženama koje trpe nasilje a žive u malim sredinama još je teže. Nerado o tome govore.

U Savjetovalištu koje funkcioniše u okviru rožajske nevladine organizacije IKRE godinama ohrabruju žene da prekinu začarani krug nasilja i da potraže pomoć državnih institucija.

„Ono što se pokazuje kao pravilo jeste da se žene plaše osude društva, kao i te činjenice da mogu biti prepoznate kao žrtve nasilja“, kazala je volonterka u NVO „Ikre“ Munevera Sutović.

„Kroz savjetovalište je prošlo i prolazi veliki broj žena i nažalost mnoge od njih su i dalje korisnice naših usluga što ukazuje da se njihov status žrtava produžava i kontiunirano traje“, direktorica NVO „Ikre“ Velida Hodžić.

Za izlaz iz začaranog kruga nasilja potrebna je i podrška institucija.

„Ono što je posebno važno jeste osnažiti žene i djevojčice žrtve nasilja da riješe svoj status kod državnih institucija, policije i suda“, istakla je Hodžić.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.