utorak , jun 22 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Nedodirljive mjere struke i eksperata

Nedodirljive mjere struke i eksperata

Koliko je crnogorska struka iz NKT visoko stručna u svojim odlukama i preduzetim mjerama, povela se javna polemika na društvenim mrežama. Svoje naučne poteze struka nikome do sada nije objašnjavala. Dovoljno je kazati struka u saradnji sa Institutom za javno zdravlje CG i mozak kao pod bensedinom utone u san. Eksperti su prije koju deceniju secirali i sredili ekonomiju, metodama MVP, vaučerima, reformama i tranzicija a sada nas struka spašava i uči da peremo ruke, gledamo se sa udaljenosti od 2 m, uz obavezno maskiranje. Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša uputio je poziv predstavnicima lokalnih samouprava da u dogovoru sa lokalnim ugostiteljima vide koje mjere se mogu ublažiti kako bi ponovo radili. Preporuka ispoštovana, vlasnici juče pozvani na razgovor, koji nije imao nikakvu svrhu, niti cilj. Tako stručna strategija brige o zdravlju Pljevljaka četiri poslednje decenije nije zapamćena u Pljevljima. Zagađen vazduh i voda strateški se i planski skiciraju u papirima, zvanim projekti, studije i dokumenti, prave se rješenja, koja se nikad ne primenjuju. Večeras pljevaljskim ugostiteljima ( kao i u Beranama, Bijelom Polju, Petnjici i Rožaju) produžili su zabranu rada na blizu 80 dana, rješila struka bez obrazloženja. Čime se struka rukovodi, pitaju se radnici i vlasnici u ugostiteljstvu i pitaju se da li je odgovor da korona zaobilazi ljude kojima je onemogućeno da zarade plate?

Iako nigde nema rata, migranti se neometano kreću kroz Pljevlja i CG, hitajući ilegalno van graničnih prelaza prema BiH i Srbije ka zemljama EU. Kuda da krene preko 300 zaposlenih u ugostiteljstvu, u koju zemlju, ko će ih pomoći, opremiti za put i dočekati u EU?

Struka crnogorska noćas je ponovo proglasila epidemiju koronavirusa sa oko 2000 oboljelih osoba, ograničila rad ugostiteljskim objekata u gradovima sa više inficiranih osoba. Ranije sa stotinak inficiranih ugostitelji nisu radili 65 dana, sada „ekonomija se brani javnim zdravljem“, ali u odabranim opštinama. Da li je moguće da NKT ima omiljene gradove ili je bolećiviji prema siromašnom sjeveru čiji su „goli životi“ prioritet struke.

Ugostitelji od večeras komentarišu da „Ove odluke donosi opština u saradnji sa dps da nas guše što više“.

Dok Pljevljaci čekaju da ih struka iz Podgorici poduči metodama rada i načelima i strategiji kojom se rukovode u donošenju NKT mjera na nivou CG, ugostiteljima ostaje da lupaju u prazne šerpe, duvaju u pištaljke ili ranac na leđa pa da prate migrante na putu do boljeg života. Uz struku do boljeg struka jer zdravlje nema cijenu. Na redu su ekpertske grupe da ponude nove poslovne mogućnosti.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

doktori-strajk-1000x555-medicinari-medicinsko-osoblje-660x330

Nedostaje 500 ljekara i 1.100 medicinskih sestara

Medicinski fakultet je u odluci koju je uputio Senatu Univerziteta Crne Gore u vezi sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *