subota , oktobar 20 2018
Početna / Vijesti / Ekonomija / Nedovoljni napori države i opštine na smanjenju zagađenosti vazduha

Nedovoljni napori države i opštine na smanjenju zagađenosti vazduha

Pljevljaci smatraju da zagađenje vazduha ozbiljno utiče na njihovo zdravlje, što se reflektuje kroz smanjenu fizičku aktivnost na otvorenom i probleme sa disajnim organima, zaključak je ankete NVO “Da zaživi selo” na uzorku od 100 osoba sa gradskog područja. Anketirani sugrađani su ocjenili da su “nedovoljni napori lokalnog i državnog nivoa na smanjenju zagađenja vazduha u Pljevljima a da su preduzete mjere postigle nedovoljne i samo djelimične rezultate”.

–  Rezultati ankete nam pokazuju da građani smatraju da ne postoji jasan plan za rešenje problema zagađenja vazduha.Građani Pljevlja dobro su informisani o problemu zagađenja vazduha u opštini Pljevlja. Žele aktivno da učestvuju u rešavanju problema. Jedno od pitanja koje potvrđuje ovu tezu je da kao energent najviše koriste drva, čak više njih kao energent koristi pelet u odnosu na ugalj. Termoelektranu, kotlarnice i kop Rudnika uglja vide kao najveći problem zagađenja što pokazuju i zvanični dokumenti, rekao je Vaso Knežević iz NVO “Da zaživi selo” dodajući da informisanost građana o zagađenju u Pljevljima izaziva podjeljenost na skoro jednak broj onih koji misle da su dovoljno informisani i onih koji misle da nisu.

Većina anketirani sugrađani smatra da sjedište ekološkog inspektora trba da je u Pljevljima.

–  Izgradnjom drugog bloka bi se samo smanjio nivo zagađenja vazduha u Pljevljima ali ne i riješio. Kao najbolje rešenje građani smatraju preduzimanje više mjera a u prvom redu toplifikaciju grada i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva, rekao je Knežević dodajući da je cilj anketiranja bio dobijanje mišljanja od građana opštine Pljevlja šta su uzroci zagađenja vazduha u Pljevljima i šta vide kao mogućnosti rešenja toga problema.

Anketu je sprovela NVO “Da zaživi selo“, u okviru projekta „Bolji život za Pljevlja“ koji je podržan kroz projekat „Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“ a finansiran od strane EU kroz IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro Programme.

Opširnije u broju od 15.10.2017.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ERSTE HQ zgrada new

Prvi garancijski sporazum donosi 30 miliona evra za MSP

Povoljne kredite ERSTE banke za mala i srednja preuzeća omogućilo je potpisivanje garancijskog sporazuma. Evropski …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *