ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / nedvosmisleno iskazujem podršku doktoru Harbiću

nedvosmisleno iskazujem podršku doktoru Harbiću

Inicijativa doktora Ermina Harbića, da se u Pljevljima uredi Trg patrijarha Varnave i da mu Pljevljaci konačno na tom trgu podignu dostojan spomenik, a koju je ovaj odbornik DPS-a iznio na poslednjem zajedanju Skupštine opštine Pljevlja, predstavlja, sa više aspekata, jednu od najznačajnijih ideja javno saopštenih u Pljevljima poslednjih decenija.

Duboko ubijeđen da pomenuti predlog, ni u kom slučaju ne treba dovoditi u vezu sa aktuelnom politikom, već da ga treba tumačiti u skladu sa najboljom tradicijom Pljevaljskog čovjeka bez obzira na vjeru i naciju, kao Srbin, Pljevljak i odbornik opozicione partije, javno i nedvosmisleno iskazujem podršku doktoru Harbiću.

Ova inicijativa samo za neupućene ili zlonamjerne prestavlja novost i neobičnost i samo takvi mogu posumnjati u njenu iskrenost i prestaviti je kao politikantsku igru. Oni ostali, koji poznaju pravu istoriju Pljevaljskog kraja niti su u dilemi, niti su začuđeni, niti zatečeni, jer je svojom inicijativom doktor Harbić samo podsjetio na najsvjetlije i najsvetije stranice istorije ovog naroda i ovog kraja i time se zaputio putem kojim su išli brojni veliki Pljevljaci islamske vjeroispovijesti svjesni svega onog što spaja ovaj narod, ma kako se zvao ili na koji način se Bogu molio. Treba pomenuti samo nekoliko imena vrijednih svakog poštovanja: Omer beg Bajrović, Mehmed paša Bajrović, Omer beg i Murat beg Selmanovići, Derviš Šećer-Kadić, porodica Čengić iz Potpeća, Zekerijah Ćinara i još mnogi drugi ugledni muslimanski prvaci i intelektualci kroz vjekove sve do današnjih dana. Kada znamo kakav je bio njihov odnos prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi onda nas ne može ni malo začuditi inicijativa doktora Harbića.

Predlog jednog pripadnika Islama da se podigne spomenik jednom Srpskom patrijarhu mnogo je više od ideje, od nekoliko izgovorenih rečenica, jer predstavlja izraz duboke intelektualne zrelosti, širine duha i ničim sputane slobode, što mogu da posjeduju samo oni koji su nadrasli svakidašnjicu i uzdigli se iz njenog taloga.  Imajući u vidu sve ono po čemu se prepoznaje doktor Harbić kao ljekar i humanista, svako ko ga poznaje može s pravom reći da je dostojan predloga koji je javno iznio.

Zato pozivam sve političke subjekte u Pljevljima kao i nadležne organe lokalne uprave da se iskreno pridruže ovoj inicijativi i da na narednom zasjedanju Skupštine opštine jedna od tačaka dnevnog reda bude i donošenje Odluke o uređenju Trga i podizanju spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću. Konsenzus oko ovog pitanja bio bi najbolji uvod za neke druge konsenzuse oko najbitnijih pitanja opstanka građana Pljevalja. Nepodijeljena podrška ovoj ideji pokazala bi da je iskreni dogovor jedini pravi put ka napretku i da svi koji se bave politikom u ovom gradu, ukoliko prije svega nisu Pljevljaci i ne zastupaju interese ove sredine i svih njenih građana bez obzira na vjeru i naciju, treba da se dobro zapitaju da li je moralno to što čine.

Izjava za medije

Rajko Palibrk,

Predsjednik OO SNP Pljevlja

i odbornika u SO Pljevlja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danilović: Vokalno prenemaganje i navodna principijelnost otvorilo velika vrata Đukanoviću

Ističe da su po dubini ostali svi koji su u dobrim odnosima sa palom vladom, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.