ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Neizvjesna politička i ekonomska jesen pred Crnom Gorom

Neizvjesna politička i ekonomska jesen pred Crnom Gorom

Ne možemo biti optimisti i ne možemo se nadati nikakvim rezultatima preko noći, situacija u Crnoj Gori je dosta ozbiljna i iako se turistička sezona odvija ipak zadovoljavajućom dinamikom da nije dovoljno da se stabilizuju naše javne finansije, saopštila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i bivša. ministarstvo evropskih integracija Gordana Đurović .

Ona je navela da smo dočekali 100 dana Vlade, obraćanje premijera i ministara, međutim, kada pogledamo normativne i političke prioritete teško je složiti se da su baš tako uspešno ostvareni.

“Kao prvo, veoma su ambiciozni za Vladu koja bi trajala četiri godine, a ne da budu ostvareni poslije 100 dana. Poklapa se ovih 100 dana Vlade i sa posjetom Međunarodnog monetarnog fonda čije su procjene o stanju crnogorske ekonomije mnogo realnije i nažalost, mnogo sumornije”, rekao je Đurović za Al Jazeera Balkans.

Kako je rekla, cijena novca raste a Crnoj Gori predstoji novo zaduživanje.

„Kako nam je ministar finansija saopštio, već trenutno u državnoj kasi fali 170 miliona evra i moraće se vrlo brzo raditi rebalans. Po makroekonomskim proekcijama koje su nedavno usvojene u Vladi sledeće godine nam fali 700 pa onda opet 700, pa onda 2025. godine milijardi evra. Preporuka Međunarodnog monetarnog fonda je da stabilizujemo prihode, da ih realno procjenjujemo i da vrlo rigorozno ne dozvoljavamo da više raste nijedan oblik javne potrošnje”, rekla je Đurović.

Ona smatra da u ovoj predizbornoj kampanji u kojoj se već nalazimo, u ovom moru obećanja, rastu plata i naravno penzija teško je kontrolisati tokove javne potrošnje, tako da crnogorskim javnim finansijama predstoji jedna teška borba za srednjoročnu stabilizaciju za koju političari očito nemaju baš puno sluha. .

„Jer je njima odnos prema biračima važan“, poručila je Đurović.

Kako navodi, u oblasti reforme pravosuđa „nismo ostvarili ono što se od nas očekivalo u julu, koji je bio ključan za te stvari, a to je izbor vrhovnog državnog tužioca, popunjavanje Sudskog saveta i izbor nekoliko sudija Ustavnog suda”.

„Sada ulazimo u izborni proces u 14 opština, lokalni izbori su u oktobru, a rizikujemo da nemamo kapacitet Ustavnog suda i time legitimitet samog izbornog procesa. Definitivno jedan ključni dio evropske agende koji je bio izbor određenih funkcija u pravosuđu nismo ispunili, a što mi u prosvjeti kažemo, avgust je mjesec za popravne. Tako sada u avgustu imamo i da Skupština radi, imamo dvije najavljene sjednice, ali imamo jednu negativnu političku dinamiku koja ne ide u prilog da se svi zajedno posvetimo integracijama, da uradimo tih nekih deset ključnih tačaka kako bi se proces odblokirao u oblasti vladavine prava” , kaže Đurović.

Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Socijalni savjet predlaže: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža

Predloženo i da pravo na starosnu penziju imaju i svi oni sa 40 godina radnog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.