četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Neke škole mogle bi da dobiju zaštitare

Neke škole mogle bi da dobiju zaštitare

Neke crnogorske škole mogle bi u dogledno vrijeme da dobiju zaštitare, najavljuju iz Ministarstva prosvjete.

Školski policajci velik su kadrovski i finansijski izdatak, ali su alternativna riješenja u borbi protiv svakog oblika nasilja i vandalizma u obrazovnim ustanovama moguća, kažu sagovornici TVCG. I dok u udruženju “Roditelji” apeluju na podizanju nivoa bezbjednosti u školama, u Ministarstvu prosvjete već preduzimaju dodatne mjere u tom pravcu.

Da mora postojati neko ko će voditi računa o bezbjednosti u školama, smatraju u udruženju “Roditelji”.

“Vi ste imali situaciju od toga da su životinje ulazile, ne u dvorište već u zgradu, do nekih ljudi koji su ulazili i tukli nastavnike ili đake, pa su nastavnici morali da se obračunavaju i to je zaista nedopustivo”, kaže Kristina Mihajlović iz udruženja “Roditelji”.

Trenutno ne postoje ni kadrovske, ni finansijske mogućnosti za angažovanje školskih policajaca, objašnjavaju u Upravi policije.

Zato u Ministarstvu prosvjete smatraju da bi njihovo mjesto mogli da zauzmu tzv. zaštitari.

U nadležnom resoru kažu da su već preduzeli određene aktivnosti.

“Razvijena je kvalifikacija tog zaštitara i pripremljen je program koji bi trebalo da obuči zaštitare koji su procijenjeni za određeni broj škola u kojima se možda dešava najveći rizik da budu izložena vandalizmu ili nekim formama vršnjačkog nasilja”, kaže Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete.

A kakvi su izgledi da ova ideja zaživi?

“Osnov postoji, dokumenta postoje, koncept obuka postoji, treba ispratiti koje su sad potrebe, šta se sve u školama dešava i u odnosu na to donositi odluku”, navodi Milić.

U udruženju “Roditelji” uvjereni su da će ta praksa imati pozitivne efekte ukoliko primjenjujemo ono što smo propisali.

“Nadamo se da ćemo imati bolje rezultate, da će biti više pritisaka na institucije da primjenjuju zakone, a i da ćemo kao društvo shvatiti da imamo probleme koje moramo što prije da rješavamo”, navela je
Mihajlović.

U međuvremenu, službenici Uprave policije nastaviće preventivno da djeluju obilazeći škole kao i mjesta na kojima se okuplja mlađa populacija, te da sprovode edukativne aktivnosti.

Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.